Galaktoboureko mézes sziruppal, filotésztával és grízes töltelékkel

Galaktoboureko mézes sziruppal

A Galaktoboureko egy hagyományos görög édesség, amit karácsonykor vagy ünnepekkor készítenek. A sütemény filotésztával és egy édes grízes töltelékkel készül. A mézes sziruppal áztatott verzió különleges édességet ad, amit a méz gazdag íze és a friss filotészta tesz még ínycsiklandóbbá. Ez az édesség tökéletes választás az ünnepi asztalra, egy igazán gazdag és ínycsiklandó desszert.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 30 perc
3800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
12 lap Filo tészta
1 l Tej
200 g Cukor
100 g Gríz
4 db Tojás
200 g Vaj
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Citromhéj
200 g Cukorszirup
200 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)
100 g Méz (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A mézes sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet, citromlevet és mézet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5–7 percig, hogy szirupot kapj. Hagyjuk kihűlni.

    A méz egyedi ízt ad a szirupnak, így az édesség gazdagabbá válik.

    2

    A grízes töltelékhez öntsd a tejet egy nagy lábasba, majd add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Főzd fel, majd adj hozzá a grízt és keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós.

    A gríz lassú hozzáadásával elkerülheted, hogy csomósodjon, folyamatosan keverj.

    3

    Add hozzá a tojásokat, és folyamatos keverés mellett főzd tovább a masszát, amíg sűrűsödni nem kezd. Amint kész, tedd félre, hogy hűljön.

    A tojások fokozatos hozzáadása elkerüli a túl gyors sűrűsödést és a csomókat.

    4

    A filotészta lapokat vékonyan vajazd meg, majd rétegezd őket egy tepsibe. Az első 5 lapot helyezd bele, majd töltsd meg a grízes töltelékkel.

    Minden egyes filotésztát alaposan vajazz meg, hogy a sütemény ropogós legyen.

    5

    Helyezd a töltelék fölé a többi filotésztát, ügyelve arra, hogy minden lapot vajazz meg. Az utolsó réteg legyen a tészta, amit jól meg kell nyomkodni, hogy összetartsa a tölteléket.

    A tészta széleit behajlíthatod, hogy szép, rendezett hatást érj el.

    6

    Süsd 180°C-on 45–50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

    A sütemények akkor készültek el, ha a tészta ropogós és aranybarna.

    7

    Miután a Galaktoboureko kisült, öntsd rá a kihűlt mézes szirupot, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül, hogy a szirup teljesen beszívódjon.

    A szirupot mindig hidegen öntsd a forró süteményre, így jobban beszívódik.