Gesztenyés-narancsos linzer tálalva

Gesztenyés-narancsos linzer

A linzer egy klasszikus sütemény, amely generációk óta a családi asztalok kedvence. A gesztenye és a narancs kombinációja különleges ízvilágot kölcsönöz ennek a változatnak, miközben a narancslekvár kellemes édességgel egészíti ki az omlós tésztát. Ez a sütemény tökéletes ünnepi alkalmakra, de akár hétköznap is remek vendégváró finomság. Az ízek összeérnek, és az omlós textúra garantáltan elvarázsol mindenkit!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 52 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
250 g Liszt
100 g Darált gesztenye
100 g Porcukor
150 g Vaj
2 db Tojássárgája
1 db Narancshéj (reszelt)
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Sütőpor
1 csipet
150 g Narancslekvár
20 g Porcukor (a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, a darált gesztenyét, a sütőport és a sót egy nagy tálban összekeverjük.

    A gesztenye legyen friss, vagy légmentesen csomagolt, hogy ne száradjon ki.

    2

    Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a hideg, felkockázott vajat, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsás állagú legyen.

    A vaj legyen nagyon hideg, mert így lesz a tészta omlós. Ne dolgozz sokat a vajjal, mert megolvadhat.

    3

    Belekeverjük a tojássárgáját és a reszelt narancshéjat, majd gyorsan összegyúrjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk. Ha szükséges, 1-2 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá.

    A tésztát ne gyúrd túl, mert kemény lesz. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    4

    A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    5

    A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd linzerkiszúróval köröket szaggatunk belőle.

    A tésztát két sütőpapír között is nyújthatod, így nem ragad le és nem kell lisztezni.

    6

    A korongok felének a közepét egy kisebb kiszúróval kivágjuk, hogy lyukas linzert kapjunk.

    A kivágott közepet is süsd meg, és szórd meg porcukorral, így nem vész kárba.

    7

    A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a linzereket, és 180°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, amíg enyhén aranybarna lesz.

    Figyeld a sütőt, mert a linzer könnyen megéghet. Akkor jó, ha az alja enyhén aranybarna.

    8

    A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tömör linzerek alsó felét megkenjük narancslekvárral.

    A lekvár legyen jó minőségű, és ne legyen túl folyékony, mert elázhatja a linzert.

    9

    A lyukas linzereket a lekváros korongokra helyezzük, és finoman összenyomjuk, hogy összetapadjanak.

    Ne nyomd össze túl erősen, mert a lekvár kifolyhat.

    10

    A kész linzereket porcukorral megszórjuk, és tálalás előtt legalább pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert a linzer magába szívhatja.