A lisztet, a darált gesztenyét, a sütőport és a sót egy nagy tálban összekeverjük.
A gesztenye legyen friss, vagy légmentesen csomagolt, hogy ne száradjon ki.
Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a hideg, felkockázott vajat, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsás állagú legyen.
A vaj legyen nagyon hideg, mert így lesz a tészta omlós. Ne dolgozz sokat a vajjal, mert megolvadhat.
Belekeverjük a tojássárgáját és a reszelt narancshéjat, majd gyorsan összegyúrjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk. Ha szükséges, 1-2 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá.
A tésztát ne gyúrd túl, mert kemény lesz. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.
A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy könnyebben kezelhető legyen.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.
A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd linzerkiszúróval köröket szaggatunk belőle.
A tésztát két sütőpapír között is nyújthatod, így nem ragad le és nem kell lisztezni.
A korongok felének a közepét egy kisebb kiszúróval kivágjuk, hogy lyukas linzert kapjunk.
A kivágott közepet is süsd meg, és szórd meg porcukorral, így nem vész kárba.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a linzereket, és 180°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, amíg enyhén aranybarna lesz.
Figyeld a sütőt, mert a linzer könnyen megéghet. Akkor jó, ha az alja enyhén aranybarna.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tömör linzerek alsó felét megkenjük narancslekvárral.
A lekvár legyen jó minőségű, és ne legyen túl folyékony, mert elázhatja a linzert.
A lyukas linzereket a lekváros korongokra helyezzük, és finoman összenyomjuk, hogy összetapadjanak.
Ne nyomd össze túl erősen, mert a lekvár kifolyhat.
A kész linzereket porcukorral megszórjuk, és tálalás előtt legalább pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert a linzer magába szívhatja.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.