Gigantes plaki, gazdag paradicsomos szósszal és friss petrezselyemmel

Gigantes plaki klasszikus változat

A gigantes plaki egy tradicionális görög étel, amelyet nagy szemű babból készítenek. A görög konyhában gyakran alkalmazzák paradicsomos szósszal, fűszerekkel és egyéb zöldségekkel. Az étel rendkívül tápláló és gazdag ízekben, így ideális étkezés vegetáriánusoknak, vagy bárkinek, aki egy kiadós, húsmentes ételt szeretne fogyasztani. Az étel gyökerei a mediterrán konyhában találhatók, és különösen a görög vidéken elterjedt étel, amit különböző variációkban készítenek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 15 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Gigantes bab (vagy más nagy szemű bab)
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
3 db Paradicsom
1 db Piros paprika
3 ek. Olívaolaj
2 ek. Petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Oregano
500 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A gigants babot előző este áztasd be vízbe. Reggel öntsd le, majd tedd egy fazékba, és add hozzá a vizet. Főzd kb. 1 órán keresztül, amíg meg nem puhul.

    Az áztatás segít a bab gyorsabb megfőzésében, és csökkenti a gázos hatást is.

    2

    Közben a hagymát és fokhagymát apróra vágd, a piros paprikát pedig csíkokra szeleteld fel.

    A hagymát és fokhagymát finomra vágva gyorsabban pirulnak, így jobban feloldódnak a szószban.

    3

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát és fokhagymát 5-7 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    Ne hagyd túl sokáig a serpenyőben, hogy ne égjen meg a fokhagyma és a hagyma.

    4

    Add hozzá a piros paprikát, és főzd tovább 2-3 percig, majd a paradicsomokat vágd kockákra, és add hozzá a serpenyőhöz. Főzd, amíg a paradicsomok levet nem engednek.

    Ha szeretnéd, pürésítheted a paradicsomot, hogy egy sima szószt kapj, vagy hagyhatod darabosabbra is.

    5

    Amikor a paradicsom kezd levet engedni, add hozzá a már megfőtt babot, az oregánót, sót és borsot, majd keverd össze.

    A babot ne keverd túl erőteljesen, hogy ne törjön szét. A cél, hogy a szósz jól körülvegye.

    6

    Főzd a babot a szószban további 15-20 percig, amíg az ízek összeérnek, és a bab teljesen megpuhul.

    Ha a szósz túl sűrű, egy kis vízzel hígíthatod, hogy a kívánt állagot elérd.

    7

    A kész gigantes plakit szórd meg friss petrezselyemmel, és tálald friss kenyérrel.

    A petrezselyem frissessége remekül kiemeli az étel gazdag ízét.