A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt átszitálása lazábbá teszi a tésztát, és segít elkerülni a csomósodást.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Inkább olajozzuk be a kezünket, mint hogy túl sok lisztet adjunk hozzá.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat érdemes olajozni, hogy a tészta ne ragadjon le. A keléshez ideális a meleg hely, például a radiátor közelében vagy a sütőben, alacsony hőfokon.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, a gombát vékony szeletekre szeljük, és a fokhagymát finomra aprítjuk.
A hozzávalók előkészítése felgyorsítja a főzést, és biztosítja, hogy minden egyenletesen süljön meg.
Egy serpenyőben a szalonnát közepes lángon ropogósra pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát. Pár percig pirítjuk, amíg a gomba megpuhul és a nedvessége elpárolog.
A szalonnát ne pirítsuk túl, mert megéghet. A gombát addig pirítsuk, amíg a leve elpárolog, különben a calzone tésztája átázhat.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A körök legyenek egyforma vastagságúak, hogy egyenletesen süljenek meg.
A paradicsomszószt elkeverjük az oregánóval, majd vékonyan megkenjük vele a tészták felét, ügyelve arra, hogy a széle szabadon maradjon.
A paradicsomszószt ne kenjük túl vastagon, mert átázhatja a tésztát. A széleket hagyjuk szabadon a könnyebb összezárás érdekében.
A paradicsomos részre rászórjuk a reszelt mozzarellát, majd elosztjuk rajta a pirított szalonnás-gombás keveréket.
A tölteléket egyenletesen oszlassuk el, hogy minden falat ízletes legyen.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata biztosítja, hogy a szélek légmentesen záródjanak, és a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojással való lekenés fényes és vonzó külsőt kölcsönöz a calzonéknak. Egy kevés tejjel hígíthatod a tojást a még egyenletesebb eredmény érdekében.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütőtől, figyeljük a calzonékat, és ha túl gyorsan barnulnak, takarjuk le alufóliával.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés után a töltelék kicsit megszilárdul, így könnyebb szeletelni és fogyasztani a calzonékat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.