Gravlax fekete teával tálalva, friss kaporral és citrommal

Gravlax fekete teával

A gravlax egy klasszikus skandináv étel, amely a lazacot sóval, cukorral és különféle fűszerekkel pácolja. Eredetileg a halat a tengerparti közösségekben készítették, hogy megőrizzék a friss halat. A fekete tea hozzáadásával új dimenziót adunk a receptnek, amely a fűszeres ízekkel tökéletes összhangban van. A gravlaxot a legjobb hidegen, vékony szeletekben tálalni, friss kenyérrel vagy pirítóssal. Az étel a skandináv konyha egyik legismertebb alapétele, amelyet számos változata létezik, de a fekete teás verzió különleges ízt ad neki.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 12 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss lazacfilé
1 dl Fekete tea
2 ek.
1 ek. Cukor
3 ek. Friss kapor
1 tk. Fekete bors
1 db Citrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazacfilét tisztítsd meg, és szabadítsd meg a szálkáktól. A bőrét nem szükséges eltávolítani, mivel ez segíti a fűszerek megtartását.

    A halat érdemes frissen vásárolni, hogy a legjobb ízt hozza ki belőle a pácolás.

    2

    A fekete teát forrald fel, majd hagyd kihűlni. A teát nem szükséges teljesen lehűteni, de langyosra hagyd.

    Használj erős fekete teát, hogy a fűszeres ízek jobban kioldódjanak a halból.

    3

    Keverd össze a sót, cukrot, fekete borsot és friss kaprot egy tálban. A citromot vágd félbe, és nyomd ki a levét a keverékbe.

    A kapor adja a gravlax igazi ízét, és fontos, hogy friss kaprot használj, mivel az intenzívebb ízt ad.

    4

    A lazacfilét helyezd egy tálba vagy egy műanyag fóliával bélelt edénybe. Egyenletesen kend rá a fűszerkeveréket, majd öntsd rá a langyos fekete teát. Fedd le, és tedd hűtőbe legalább 12 órára, de akár 24 órára is.

    A pácot mindig jól oszlasd el, hogy minden része a halnak ízesített legyen. A halat fóliába is csomagolhatod, hogy jobban átjárják a fűszerek.

    5

    A pácolás után a gravlaxot vedd ki a hűtőből, és öblítsd le hideg vízzel, hogy eltávolítsd a fűszeres pácot.

    A halat ne hagyd túl sokáig a pácban, mert az ízek túl intenzívekké válhatnak. Az optimális pácolás idő 12-24 óra.

    6

    Tálald a gravlaxot vékony szeletekben, egy szelet kenyérrel vagy pirítóssal, és citromkarikával díszítve.

    A gravlax friss kenyérrel vagy pirítóssal a legfinomabb, de salátával is kitűnő étel lehet belőle.