Gyümölcsös kürtőskalács tál tálalva

Gyümölcsös Kürtőskalács Tál

A kürtőskalács az egyik legismertebb magyar édesség, amely Erdélyből származik. A hagyományos kürtőskalács formát újragondolva született meg a kürtőskalács tál, amelyben a ropogós tészta friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal és csokoládéval párosul. Ez a recept tökéletes egy könnyed nyári desszertnek vagy egy különleges alkalom édességének. A gyümölcsök frissessége és a tejszínhab krémessége csodálatos egyensúlyba hozza a kürtőskalács hagyományos édes ízvilágát.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 15 perc
890 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Finomliszt
100 g Kristálycukor
25 g Élesztő
250 ml Langyos tej
50 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 tk. Fahéj
2 ek. Vaníliás cukor
50 g Porcukor
150 g Friss eper
100 g Friss áfonya
100 g Friss málna
200 ml Tejszínhab
50 ml Csokoládé szósz
30 g Pirított mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegnek érzed.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.

    Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, így az élesztő hatékonyabban dolgozik. A vajat ne forrón add a liszthez, mert az károsíthatja az élesztőt.

    3

    Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.

    A dagasztás annál jobb, minél tovább csinálod, de legalább 10 percig dagaszd. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy nagyobb üvegre vagy fémpohárra, hogy mélyebb tálformát kapjon.

    Az üveget vagy fémpoharat kend be vékonyan olajjal, hogy a tészta ne ragadjon rá.

    5

    A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.

    A vaj segít, hogy a cukor ráragadjon a tésztára.

    6

    200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    7

    Hagyd a kürtőskalács tálat langyosra hűlni, majd töltsd meg friss eperrel, áfonyával és málnával.

    A kürtőskalács tálat ne töltsd meg forrón, mert a gyümölcsök megpuhulhatnak és levet engedhetnek. Langyosan a legjobb, így a tészta megtartja ropogósságát.

    8

    Locsold meg csokoládé szósszal, majd adj hozzá egy adag tejszínhabot és szórd meg pirított mandulával.

    A csokoládé szósz helyett használhatsz karamell szószt is.

    9

    Azonnal tálald, hogy a tejszínhab és a gyümölcsök frissek maradjanak, és élvezhesd az édes, ropogós és krémes textúrák tökéletes egyensúlyát.

    A tejszínhabot közvetlenül tálalás előtt add a kürtőskalácshoz, hogy ne essen össze. Ha szeretnéd, díszítheted még egy kevés porcukorral is.