Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegnek érzed.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, így az élesztő hatékonyabban dolgozik. A vajat ne forrón add a liszthez, mert az károsíthatja az élesztőt.
Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.
A dagasztás annál jobb, minél tovább csinálod, de legalább 10 percig dagaszd. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy nagyobb üvegre vagy fémpohárra, hogy mélyebb tálformát kapjon.
Az üveget vagy fémpoharat kend be vékonyan olajjal, hogy a tészta ne ragadjon rá.
A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.
A vaj segít, hogy a cukor ráragadjon a tésztára.
200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg.
Hagyd a kürtőskalács tálat langyosra hűlni, majd töltsd meg friss eperrel, áfonyával és málnával.
A kürtőskalács tálat ne töltsd meg forrón, mert a gyümölcsök megpuhulhatnak és levet engedhetnek. Langyosan a legjobb, így a tészta megtartja ropogósságát.
Locsold meg csokoládé szósszal, majd adj hozzá egy adag tejszínhabot és szórd meg pirított mandulával.
A csokoládé szósz helyett használhatsz karamell szószt is.
Azonnal tálald, hogy a tejszínhab és a gyümölcsök frissek maradjanak, és élvezhesd az édes, ropogós és krémes textúrák tökéletes egyensúlyát.
A tejszínhabot közvetlenül tálalás előtt add a kürtőskalácshoz, hogy ne essen össze. Ha szeretnéd, díszítheted még egy kevés porcukorral is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.