Hagyományos Zongzi, húsos töltelékkel és bambuszlevelekben csomagolva

Hagyományos Zongzi

A Zongzi egy hagyományos kínai étel, amelyet általában a Tavaszi Fesztivál idején fogyasztanak. A zongzi egy kis golyó alakú étel, amely ragadós rizsből és húsos töltelékekből készül, és bambuszlevelekbe csomagolják. Az étel egyaránt népszerű Kínában és más ázsiai országokban, és a zongzi különlegességét a sokféle töltelék és íz jellemzi. A hagyományos recept szerint a zongzi-t forró vízben főzik, és az étel gazdag, ínycsiklandó ízvilágot kínál minden falattal.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 30 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Gluténmentes rizs
150 g Töltelék (sült sertéshús)
100 g Mungóbab
100 g Törött csirkecomb
50 g Zöldség (hagyma, fokhagyma)
2 ek. Fűszerek (só, bors, szójaszósz)
8 db Tölteni való bambusz levelek
1 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le hideg vízben, majd hagyd állni 2 órán keresztül, hogy a rizs felszívja a vizet.

    Ha a rizs túl száraz, a zongzi nem lesz elég ragadós, tehát figyelj arra, hogy jól áztasd meg.

    2

    A sertéshúst és a csirkecombot apróra vágd, majd egy serpenyőben pirítsd meg egy kis olajban. Add hozzá a fűszereket és a szójaszószt, majd főzd 5-7 percig.

    A húsok pirítása során ne add hozzá túl sok fűszert, hogy az alap íz maradjon kiemelkedő.

    3

    A mungóbabot előzőleg főzd meg vízben, amíg megpuhul, és tedd félre.

    Ne hagyd a mungóbabot túl puhára főzni, mert akkor a zongzi szerkezete puha lesz, és nem tartja meg formáját.

    4

    A bambuszleveleket alaposan öblítsd le, hogy eltávolítsd róluk a szennyeződéseket, majd áztasd meleg vízben 30 percig, hogy hajlékonyak legyenek.

    A bambuszlevelek vízbe áztatása segít abban, hogy a zongzi ne szakadjon szét főzés közben.

    5

    A rizst, a mungóbabot, a pirított húst és a zöldségeket jól keverd össze, hogy minden összetevő egyenletesen eloszoljon.

    Használj keskeny tányért, hogy könnyebben formázhass össze egy kis adagokat.

    6

    A bambuszleveleket vágd le a szélénél, majd tedd a rizs keveréket a levelek közepére. Hajtsd össze a leveleket, hogy a zongzi golyó alakot kapjon.

    A levelek hajtása során ügyelj arra, hogy az étel jól legyen becsomagolva, hogy ne szivárogjon ki főzés közben.

    7

    Tedd a zongzi golyókat egy nagy fazékba, és forralj vizet. Főzd őket 1.5-2 órán keresztül, amíg a rizs teljesen megpuhul.

    Ha túl kevés víz van, pótold közben, hogy a zongzi folyamatosan teljesen le legyen fedve vízzel.

    8

    Miután elkészült, hagyd pihenni 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Hagyhatod hűlni is, hogy az étel még jobban összeérjen, de melegen is ínycsiklandó.