Haleem marhahĂșssal joghurtos fokhagymĂĄs öntettel Ă©s pirĂ­tott kenyĂ©rrel tĂĄlalva

Haleem marhahĂșssal

A Haleem egy hagyomĂĄnyos török Ă©tel, amelyet fƑkĂ©nt tĂ©len fogyasztanak. A gazdag Ă­zek Ă©s a hosszĂș fƑzĂ©si idƑ teszi kĂŒlönlegessĂ© ezt az Ă©telt. Az Ă©tel fƑ összetevƑje a hĂșs, a hĂŒvelyesek Ă©s a bĂșzadara, melyeket lassĂș tƱzön fƑznek össze, hogy gazdag, krĂ©mes Ă©telt eredmĂ©nyezzenek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 20 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g MarhahĂșs
⭕ 100 g BĂșzadara
⭕ 100 g HĂŒvelyesek (pl. vörös lencse, csicseriborsĂł)
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 cm GyömbĂ©r
⭕ 2 tk. FƱszerkeverĂ©k (pl. garam masala, kurkuma)
⭕ 3 ek. Olívaolaj
⭕ 2 ág Cilantro (friss koriander)
⭕ 1 db Citrom
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahĂșst aprĂł darabokra vĂĄgjuk. A hagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk, a gyömbĂ©rt lereszeljĂŒk.

    A hĂșs darabolĂĄsakor ĂŒgyelj arra, hogy a darabok egyenletesek legyenek, hogy mindenhol egyformĂĄn megpuhuljanak.

    2

    A hĂșsdarabokat egy nagy lĂĄbosban olĂ­vaolajon megpirĂ­tjuk. HozzĂĄadjuk a hagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s a reszelt gyömbĂ©rt, majd 5 percig pirĂ­tjuk.

    A hĂșs pirĂ­tĂĄsa segĂ­t, hogy a fƱszerek jobban ĂĄtjĂĄrjĂĄk, Ă©s gazdagabb Ă­zt ad az Ă©telnek.

    3

    A fƱszerkeverĂ©ket (garam masala, kurkuma) hozzĂĄadjuk a pirĂ­tott hĂșshoz, majd 2-3 percig pirĂ­tjuk Ƒket egyĂŒtt.

    A fƱszerek pirítåsa elengedhetetlen a gazdag íz eléréséhez, ezért ne ugord åt ezt a lépést.

    4

    A hĂŒvelyeseket Ă©s a bĂșzadaramĂĄt hozzĂĄadjuk a hĂșshoz, majd annyi vizet öntĂŒnk rĂĄ, hogy bƑven ellepje. LassĂș tƱzön fƑzzĂŒk, amĂ­g minden összetevƑ megpuhul Ă©s összeolvad.

    A haleem igazi titka a lassĂș fƑzĂ©sben rejlik. A lassĂș tƱzön törtĂ©nƑ fƑzĂ©s segĂ­t, hogy a fƱszerek, hĂșs Ă©s a bĂșzadara jĂłl összeĂ©rjenek.

    5

    Amikor minden megpuhult, a levest botmixerrel összeturmixoljuk, hogy egy sƱrƱ, krémes ållagot kapjunk.

    A turmixolĂĄs a Haleem vĂ©gsƑ ĂĄllagĂĄt adja, ne hagyd ki ezt a lĂ©pĂ©st, hogy igazĂĄn sima Ă©s krĂ©mes legyen.

    6

    A kĂ©sz haleemet tĂĄlaljuk, friss korianderrel, citromlĂ©vel, Ă©s egy csipet sĂłval Ă­zesĂ­tjĂŒk. TĂĄlalĂĄs elƑtt egy kevĂ©s olĂ­vaolajat is csurgathatunk a tetejĂ©re.

    A koriander Ă©s citrom frissĂ­tƑ Ă­ze kiemeli az Ă©tel gazdag Ă­zĂ©t, Ă­gy ne sajnĂĄld Ƒket.