Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.
A víz hőmérséklete kulcsfontosságú az élesztő aktiválásához. Legyen langyos, nem forró, különben elpusztítja az élesztőt.
A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A meleg hely segíti a tészta kelését. Ha hideg van, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon (kb. 30°C) a kelesztéshez.
A sajtokat reszeld le vagy morzsold össze, majd keverd össze egy nagy tálban az aprított fokhagymával és az oregánóval.
Használj minél többféle sajtot a gazdagabb íz érdekében. Fontos, hogy a sajtok jól olvadjanak.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A kör alakú tésztákat egyenletesen nyújtsd ki.
A tészta egyik felére halmozd a sajtmixet. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben. A széleken hagyj helyet a lezáráshoz.
Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A villa használata nem csak dekoratív, hanem segít a szélek lezárásában, így a töltelék nem folyik ki.
Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.
A tojás helyett használhatsz tejet is, ha nincs otthon tojás. A tejtől szép fényes lesz a teteje.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj, hogy ne égjen meg. Akkor jó, ha a tészta aranybarna és a sajt megolvadt.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra parmezánnal vagy fokhagymás mártogatóssal.
A frissen sült calzone a legfinomabb. A mártogatóssal még ízletesebbé teheted.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.