Húsgombócok sajtos szósszal tálalva

Húsgombócok sajtos szósszal

A húsgombócok világszerte kedvelt fogások, hiszen szinte minden nemzetnek megvan a saját változata. A sajtos szósszal tálalt változat egy különleges és krémes variáció, amely tökéletesen harmonizál a szaftos húsgombócokkal. Ez a recept egyszerűen elkészíthető, és kiváló választás egy kiadós, házias ételként. A sajtszósz kellemesen krémes textúrát ad az ételnek, amely tökéletesen illik friss tésztához vagy rizzsel tálalva. Ha egy igazán laktató és ínycsiklandó ételt keresel, ez a recept remek választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darálthús (marha vagy sertés)
50 g Zsemlemorzsa
1 db Tojás
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk.
1 tk. Őrölt fekete bors
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Liszt
300 ml Tej
2 ek. Vaj
150 g Reszelt sajt (cheddar vagy trappista)
1 csipet Őrölt szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel, majd keverd össze a darált hússal, a zsemlemorzsával, a tojással, a sóval és a borssal.

    A zsemlemorzsa helyett használhatsz beáztatott és kinyomkodott kenyeret is.

    2

    Formázz a keverékből egyenletes méretű gombócokat, majd tedd őket egy tányérra.

    A gombócokat érdemes nedves kézzel formázni, így nem ragad a hús.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd süsd meg a húsgombócokat közepes lángon 6-8 perc alatt, amíg minden oldaluk szép aranybarna lesz.

    Ne tedd túl sok gombócot a serpenyőbe egyszerre, mert akkor nem pirulnak szépen, hanem párolódnak.

    4

    A sajtos szósz elkészítéséhez olvaszd meg a vajat egy lábasban, majd keverd hozzá a lisztet, és pirítsd 1-2 percig.

    A vajat ne pirítsd túl, mert megéghet a liszt.

    5

    Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen.

    A tejet érdemes melegen hozzáadni, így könnyebben elkerülheted a csomók kialakulását. Használj habverőt a keveréshez.

    6

    Amikor a szósz besűrűsödött, add hozzá a reszelt sajtot és a szerecsendiót, majd keverd simára, amíg a sajt teljesen elolvad.

    Használj jó minőségű, jól olvadó sajtot, például cheddar vagy gouda sajtot.

    7

    A kész húsgombócokat helyezd egy tálra, majd öntsd rá a forró sajtos szószt.

    Ha a húsgombócokat sütőben sütötted, öntsd a szószt egyből a sütőedénybe, majd tedd vissza pár percre a sütőbe, hogy a gombócok átvegyék a szósz ízét.

    8

    Tálald frissen főtt tésztával, rizzsel vagy pirított zöldségekkel.

    A tészta főzővizéből tegyél egy keveset a szószba, ez krémesebbé teszi és segít a tésztához jobban tapadni.