Húsos rakott tészta szaftos darált hússal és olvadt sajttal a tetején

Húsos rakott tészta

A Húsos rakott tészta az egyik legnépszerűbb, ínycsiklandó étel a magyar konyhában. A tésztát finom húsos raguval rétegezzük, amit gazdag tejfölös szószban sütünk össze, így az egész étel egy krémes, laktató fogást eredményez. A húsos rakott tészta általában darált húsból, pörkölt alapú szószból készül, és a tészta rétegei között megbúvó fűszeres töltelék minden falatot még ínycsiklandóbbá tesz.

Ez a recept a családi étkezések elengedhetetlen része, hiszen könnyen elkészíthető, és bőségesen elég több ember számára is. Legyen szó egy hétköznapi vacsoráról vagy egy vasárnapi ebédről, a húsos rakott tészta mindig sikeres választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
300 g Tészta (pl. penne)
400 g Darált hús (marha vagy sertés)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
400 ml Paradicsomszósz
2 ek. Olívaolaj
150 g Reszelt sajt
1 tk Info
0.5 tk Bors
1 tk Oregánó
1 tk Bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztát sós, forrásban lévő vízben al dente-re főzzük, majd leszűrjük.

    A tésztát ne főzd túl, mert a sütőben még puhulni fog. A főzővízbe tegyél egy kevés olajat, hogy a tészta ne ragadjon össze.

    2

    Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, és megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

    A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg. A fokhagymát a végén add hozzá, mert hamarabb megég.

    3

    Hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal fűszerezzük, majd addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik.

    A húst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon nyers. A fűszereket ízlés szerint variálhatod, adhatsz hozzá például egy csipetnyi chiliport vagy füstölt paprikát.

    4

    Beleöntjük a paradicsomszószt, és közepes lángon 10-15 percig főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik.

    A paradicsomszósz helyett használhatsz konzerv paradicsomot vagy friss paradicsomot is, de akkor hosszabb ideig kell főznöd, hogy besűrűsödjön.

    5

    Egy tepsit kivajazunk, beleöntjük a főtt tésztát, ráöntjük a húsos szószt, és jól összekeverjük.

    A tésztát és a szószt rétegezheted is a tepsiben, ha szeretnéd, de fontos, hogy mindenhol jusson szósz a tésztára.

    6

    A tetejére reszelt sajtot szórunk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sajt lehet mozzarella, trappista vagy bármilyen más, jól olvadó sajt. A sütési idő a sütődtől függ, figyelj, hogy a sajt ne égjen meg.

    7

    Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletelve kínáljuk.

    A rakott tésztát kínálhatod salátával vagy savanyúsággal.