A Húsos rakott tészta az egyik legnépszerűbb, ínycsiklandó étel a magyar konyhában. A tésztát finom húsos raguval rétegezzük, amit gazdag tejfölös szószban sütünk össze, így az egész étel egy krémes, laktató fogást eredményez. A húsos rakott tészta általában darált húsból, pörkölt alapú szószból készül, és a tészta rétegei között megbúvó fűszeres töltelék minden falatot még ínycsiklandóbbá tesz.
Ez a recept a családi étkezések elengedhetetlen része, hiszen könnyen elkészíthető, és bőségesen elég több ember számára is. Legyen szó egy hétköznapi vacsoráról vagy egy vasárnapi ebédről, a húsos rakott tészta mindig sikeres választás!
A tésztát sós, forrásban lévő vízben al dente-re főzzük, majd leszűrjük.
A tésztát ne főzd túl, mert a sütőben még puhulni fog. A főzővízbe tegyél egy kevés olajat, hogy a tészta ne ragadjon össze.
Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, és megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg. A fokhagymát a végén add hozzá, mert hamarabb megég.
Hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal fűszerezzük, majd addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik.
A húst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon nyers. A fűszereket ízlés szerint variálhatod, adhatsz hozzá például egy csipetnyi chiliport vagy füstölt paprikát.
Beleöntjük a paradicsomszószt, és közepes lángon 10-15 percig főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik.
A paradicsomszósz helyett használhatsz konzerv paradicsomot vagy friss paradicsomot is, de akkor hosszabb ideig kell főznöd, hogy besűrűsödjön.
Egy tepsit kivajazunk, beleöntjük a főtt tésztát, ráöntjük a húsos szószt, és jól összekeverjük.
A tésztát és a szószt rétegezheted is a tepsiben, ha szeretnéd, de fontos, hogy mindenhol jusson szósz a tésztára.
A tetejére reszelt sajtot szórunk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sajt lehet mozzarella, trappista vagy bármilyen más, jól olvadó sajt. A sütési idő a sütődtől függ, figyelj, hogy a sajt ne égjen meg.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletelve kínáljuk.
A rakott tésztát kínálhatod salátával vagy savanyúsággal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.