Húsos zongzi tálalva

Húsos zongzi

A zongzi egy tradicionális kínai étel, amely különféle töltelékekkel készül. Eredetileg a rizs- és húsos töltelékek egyedülálló kombinációja adja meg az étel különleges ízét. A húsos zongzi is a legnépszerűbb változatok közé tartozik, és számos ünnepi alkalmakkor készítik. A bambuszlevelekbe csomagolt étel gőzölve készül, így minden egyes falatban gazdag, szaftos ízeket találunk.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 30 perc
1000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rizs (ragacsos rizs)
250 g Darált hús (sertés vagy marha)
50 g Gomba (shiitake vagy más erdei gomba)
1 szál Zöldhagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Osztriga szósz
1 tk. Rizsliszt
1 ek. Szezámolaj
1 tk. Fűszerek (só, bors)
6 db Zongzi levelek (bambuszlevelek)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd meg, majd hagyd ázni 1 órán át, hogy ragacsos legyen a főzéshez.

    A rizs áztatása segíti a szaftos zongzi elkészítését.

    2

    A darált húst pirítsd meg egy serpenyőben, majd add hozzá az apróra vágott gombát, fokhagymát és zöldhagymát.

    A gombát apróra vágva jobban beleolvad a húsba, így az ízek jobban összeérnek.

    3

    Öntsd hozzá a szójaszószt, osztriga szószt és a szezámolajat, majd főzd 10 percig, amíg az ízek összeérnek.

    A szójaszósz és osztriga szósz adja meg a zongzi gazdag, umami ízét.

    4

    Ezután tedd félre a húsos keveréket, és hagyd kihűlni.

    Ha a húsos töltelék túl meleg, nehéz lesz vele dolgozni, így hagyd pihenni.

    5

    A bambuszleveleket forrald le, hogy könnyebben formázhatók legyenek, majd tedd őket egy lapos felületre.

    A bambuszlevelek tisztítása után könnyen formázhatók a zongzihoz.

    6

    A rizst egyenletesen oszlasd el a bambuszlevelek közepén, majd kanalazd a húsos tölteléket a rizs közepére.

    Ne rakj túl sok tölteléket, hogy könnyebben lehessen zárni a leveleket.

    7

    Hajtsd össze a bambuszlevelet, és kösd meg egy szál hússal vagy cérnával, hogy biztosan ne nyíljon ki főzés közben.

    Ha jól zárjuk le, a rizs nem fog kifolyni főzés közben, és az étel megtartja a formáját.

    8

    A zongzi-t gőzölve főzd 1,5-2 órán keresztül, amíg a rizs teljesen megpuhul és a hús átsül.

    A gőzölés segít megőrizni a zongzi szaftosságát, így az étel nem lesz száraz.

    9

    Miután elkészült, hagyd kicsit pihenni, majd tálald melegen.

    A frissen készült zongzi a legfinomabb, de másnap is jó lesz.