A marhahús szeleteket egyenletes vastagságúra vágjuk (kb. 2 cm vastag), majd mindkét oldalukat megkenjük olívaolajjal.
A hús vágásánál figyeljünk, hogy a rostokra merőlegesen vágjuk, így a hús puhább lesz.
A húst ízesítjük sóval, fekete borssal, fokhagymaporral és Worcestershire szósszal, majd hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten 10 percig.
A sózásnál legyünk óvatosak, mert a Worcestershire szósz is tartalmaz sót. A pihentetés segít, hogy a fűszerek jobban átjárják a húst.
Egy serpenyőt vagy grillt közepes-magas hőfokra hevítünk. A húsokat oldalanként kb. 3-4 percig sütjük, amíg szép barnára pirulnak, de belül szaftosak maradnak.
Ne nyomkodjuk a húst sütés közben, mert kifolyik belőle a szaft! A sütési idő függ a hús vastagságától és a hőfoktól, használjunk húshőmérőt a tökéletes eredményhez. A kívánt belső hőmérséklet közepesen átsült húsnál kb. 55-60°C.
Az utolsó percben minden hússzeletre egy szelet cheddar sajtot helyezünk, és lefedve hagyjuk ráolvadni.
A sajtot érdemes a sütés vége felé rátenni, hogy ne égjen meg, de azért szépen megolvadjon. A fedő segít a sajtnak gyorsabban megolvadni.
A hamburger zsemléket kettévágjuk, és a vágott felületüket száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
A zsemle pirítása megakadályozza, hogy a zsemle átázzon a szafttól, és ropogósabb textúrát ad.
Az alsó zsemlére egy kevés majonézt és dijoni mustárt kenünk, ráhelyezzük a salátalevelet, majd a sajttal borított hús szeletet. Erre jön a vékony szeletekre vágott paradicsom, végül a zsemle teteje.
A majonéz és a mustár megakadályozza, hogy a zsemle átázzon. A saláta és a paradicsom frissességet ad a burgernek. A hozzávalók sorrendje befolyásolhatja az ízek harmóniáját.
Az elkészült burgert azonnal tálaljuk, sült krumplival vagy más körettel kínálhatjuk.
Azonnal tálalva a legfinomabb, amíg a hús meleg és a zsemle ropogós.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.