Inarizushi szezámmaggal, japán tofu tasakban tálalt sushi rizs, tetején pirított szezámmaggal

Inarizushi szezámmaggal

Az inarizushi Japán egyik legkedveltebb vegetáriánus sushi változata, amely a sintó istennő, Inari nevéhez köthető. A legenda szerint Inari kedvence a sült tofu volt, innen ered a név. Az édes-savanyú tofu tasakok először az Edo-korban (1600–1800-as évek) jelentek meg, mint praktikus, gyorsan elkészíthető útravaló. Technikai tanács: A tökéletes inarizushihez a tofu tasakokat előre ki kell csavarni és lecsepegtetni, így nem áztatják el a rizst. Érzelmi felvezetés: Képzeld el, ahogy egy falat puha tofu közé rejtett fűszeres rizs szétolvad a szádban, miközben a szezámmag finom roppanása kiegészíti az ízek harmóniáját. Ez a recept ideális piknikre, bento dobozba vagy könnyű vacsorához. Variálhatod apróra vágott zöldségekkel vagy nori csíkkal a tetején.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
300 g Sushi rizs
360 ml Víz
4 ek. Rizsecet
2 ek. Cukor
1 tk.
10 db Inari tofu tasak (fagyasztott, konzerv vagy friss)
2 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át alaposan a sushi rizst hideg vízben, majd főzd meg a víz hozzáadásával közepes lángon fedő alatt 15 percig, majd pihentesd további 10 percig.

    A rizs főzése előtt legalább 3-4 alkalommal öblítsd át, amíg a víz már nem opálos – így lesz tökéletes az állaga.

    2

    Egy kis edényben melegítsd fel a rizsecetet, cukrot és sót, amíg a cukor felolvad, de ne forrald. Öntsd ezt a keveréket a meleg rizsre, majd óvatosan keverd át.

    Keverés közben legyezővel hűtheted a rizst, hogy fényesebb és tapadósabb legyen.

    3

    Ha szükséges, a tofu tasakokat nyisd szét óvatosan, hogy ne szakadjanak el. Ha konzervet használsz, csepegtesd le a levét.

    A tasakokat kézzel finoman nyomd ki, így eltávolíthatod a felesleges folyadékot, ami meglágyíthatná a rizst.

    4

    Formázz a fűszerezett rizsből ovális golyókat, amelyek kényelmesen beleférnek a tofu tasakokba.

    Használj vizes kezű formázást, így nem ragad a rizs a kezedhez.

    5

    Tölts meg minden tofu tasakot egy adag rizsgolyóval, majd a tetejét szórd meg szezámmaggal.

    A szezámmag ízét fokozhatod, ha előtte enyhén megpirítod egy száraz serpenyőben.