Juhtúrós-medvehagymás pogácsa tálalva

Juhtúrós-medvehagymás pogácsa

A juhtúrós-medvehagymás pogácsa egy különleges, fűszeres ízekkel teli sós sütemény, amely a friss medvehagyma aromájával és a juhtúró krémes textúrájával varázsolja el az ízlelőbimbókat. A kívül ropogós, belül omlós állag és a különleges ízvilág miatt ez a pogácsa ideális vendégváró falatként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. A házi készítésű pogácsák egyik legízletesebb változata, amely minden alkalomra tökéletes választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Juhtúró
50 g Medvehagyma
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A hideg vajat könnyebb elmorzsolni, és így a tészta is omlósabb lesz.

    3

    Aprítsd finomra a medvehagymát, és a felét keverd bele a lisztes keverékbe a juhtúróval együtt.

    A medvehagyma íze intenzív, ezért ha nem szereted annyira, kevesebbet is tehetsz bele.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami sütéskor leveles szerkezetet eredményez.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    Meleg, huzatmentes helyen hagyd kelni a tésztát.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggatót lisztbe mártva könnyebb kiszaggatni a pogácsákat.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojás szép színt és fényt ad a pogácsáknak.

    9

    Szórd meg a maradék medvehagymával a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj, hogy ne égjenek meg a pogácsák.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.

    Frissen az igazi, de másnap is finom, ha légmentesen tárolod.