Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A hideg vajat könnyebb elmorzsolni, és így a tészta is omlósabb lesz.
Aprítsd finomra a medvehagymát, és a felét keverd bele a lisztes keverékbe a juhtúróval együtt.
A medvehagyma íze intenzív, ezért ha nem szereted annyira, kevesebbet is tehetsz bele.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami sütéskor leveles szerkezetet eredményez.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
Meleg, huzatmentes helyen hagyd kelni a tésztát.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A szaggatót lisztbe mártva könnyebb kiszaggatni a pogácsákat.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojás szép színt és fényt ad a pogácsáknak.
Szórd meg a maradék medvehagymával a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj, hogy ne égjenek meg a pogácsák.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.
Frissen az igazi, de másnap is finom, ha légmentesen tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.