Karjalanpiirakka tejföllel tálalva, finn étel ropogós tésztával és friss rizstöltelékkel

Karjalanpiirakka tejföllel tálalva

A karjalanpiirakka egy hagyományos finn étel, amely eredetileg Karelian tartományból származik. A finom, ropogós tészta és a krémes rizstöltelék kombinációja teszi igazán különlegessé. Ezt az ételt gyakran tejföllel tálalják, hogy még gazdagabb ízt adjon. A karjalanpiirakka finom reggelire, ebédre vagy akár délutáni uzsonnára is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Finomliszt
100 g Rizs
200 ml Tej
100 ml Víz
7 g Élesztő
1 tk.
1 db Tojás
100 ml Tejföl
50 g Vaj
100 ml Rizstej (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst főzd meg a tejben és vízben, amíg teljesen megpuhul, és a folyadék teljesen felszívódik. Hagyj egy kicsit hűlni.

    A rizst érdemes alaposan megfőzni, hogy a töltelék krémes legyen.

    2

    A tésztához keverd el az élesztőt egy kevés langyos vízben, és hagyd felfutni 5-10 percig.

    Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő elpusztulhat.

    3

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sót, az élesztőt, a tojást és annyi vizet, hogy egy lágy tésztát kapj. Gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    Ha a tészta túl ragadós, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát 15-20 percig, hogy megkeljen.

    A tészta pihentetése segít abban, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    5

    Miután a tészta megkelt, oszd fel kisebb darabokra, és nyújtsd ki őket vékonyra, hogy egy-egy kis lapot kapj.

    A tésztát érdemes vékonyra nyújtani, hogy ropogósabb legyen a végén.

    6

    Minden tésztalap közepére egy kanálnyi főtt rizses tölteléket tegyél, majd hajtsd össze a széleit, hogy egy kis háromszög formát kapj.

    A tészta széleit ügyesen zárd össze, hogy ne nyíljon ki főzés közben.

    7

    A kész karjalanpiirakkat süsd előmelegített 200°C-os sütőben 15-20 percig, amíg szép aranybarnára sülnek.

    A tésztát egy kis vajjal megkenheted, hogy szebb legyen a színe.

    8

    A kész karjalanpiirakkat tálald tejföllel. A tejföl frissítően enyhíti a tészta ropogós ízét.

    Ha szereted, adhatunk egy kis citromlevet is a tejfölhöz, hogy még frissítőbb legyen.