Katsuo tataki friss tonhallal, szójaszószos öntettel és szezámmaggal

Katsuo tataki szójaszósszal

A Katsuo tataki egy tradicionális japán étel, amely a tonhal különleges módon történő elkészítését jelenti. Az étel története a japán konyhaművészet mély gyökereire vezethető vissza, és azóta is a szigetország egyik legnépszerűbb halételévé vált. A tataki lényege, hogy a tonhal kívül gyorsan megsül, de belül nyers marad, így különleges textúrája és íze lesz. A szójaszósz és a mirin édes-sós kombinációja tökéletesen illeszkedik a friss halhoz, míg a lime frissítő ízt ad hozzá. Ideális választás vendégek fogadására, vagy egy különleges étkezéshez a hétköznapokban.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 3 perc
Teljes 18 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
300 g Tonhal szelet
50 ml Szójaszósz
30 ml Mirin
2 ek. Szezámmag
1 tk. Wasabi
1 darab Friss gyömbér
1 db Lime
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tonhalat alaposan tisztítsd meg, és vágd szeletekre, körülbelül 2-3 cm vastagságúra.

    Válassz friss tonhalat, hogy a tataki íze igazán kiemelkedjen.

    2

    A szójaszószt, mirint és reszelt gyömbért keverd össze egy kis tálban, hogy elkészítsd az alap szószt.

    A mirin édes íze kiegyensúlyozza a szójaszósz sós ízét, és különleges harmóniát ad az ételnek.

    3

    A tonhal szeleteket forró serpenyőben, egy kis olajjal, mindkét oldalán gyorsan pirítsd meg, mindössze 1-2 percig, hogy kívül ropogós, belül nyers maradjon.

    Ne pirítsd túl a tonhalt, különben elveszíti finom, lágy textúráját.

    4

    Miután megsült, tedd félre a tonhalat, és hagyd egy kicsit pihenni, hogy a belső része lehűljön.

    A pihenőidő alatt a tonhal még egy kicsit fő, ami segíti a textúra tökéletesedését.

    5

    A pihentetett tonhal szeleteket helyezd egy tányérra, és locsold meg az előre elkészített szójaszószos öntettel.

    A szójaszósz nemcsak ízt ad, hanem segít a tonhal puhaságának megőrzésében is.

    6

    Szórj a tetejére szezámmagot, és egy csipet fekete borsot.

    A szezámmag különleges ízt ad az ételnek, és ropogós textúrát biztosít.

    7

    A lime levét csavard rá a tonhalra, és tálald wasabival.

    A lime friss íze tökéletesen kiegészíti a sós szójaszószt, a wasabi pedig pikánsan megbolondítja az ételt.