Oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és hagyd állni 5 percig, hogy aktiválódjon.
A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C. Ha az élesztő nem kezd el habzani, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használni.
Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, a rozslisztet és a sót. Add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat, majd kezd el dagasztani a tésztát.
A liszteket érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb legyen.
Fokozatosan dolgozd bele a napraforgómagot, lenmagot és szezámmagot, hogy egyenletesen eloszoljanak a tésztában.
A magokat előzőleg meg is piríthatod serpenyőben, hogy intenzívebb ízük legyen.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 60 percig szobahőmérsékleten, amíg duplájára nem nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd.
A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre, és formázz belőle hosszúkás zsemléket. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A zsemléket egyforma méretűre formázd, hogy egyenletesen süljenek meg.
Takard le a formázott zsemléket, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés is fontos a végeredmény szempontjából.
Közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Tegyél egy kis edényben vizet a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen és a kenyerek ropogós héjat kapjanak.
A gőz segít, hogy a zsemlék szép, ropogós héjat kapjanak.
Süsd a kenyereket 20-25 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz a külsejük.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy a zsemlék ne égjenek meg.
Hagyd őket rácson kihűlni, majd fogyaszthatod frissen, vagy tárolhatod légmentesen zárható edényben.
A zsemléket rácson hagyd kihűlni, hogy ne ázzanak meg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.