Kornspitz - Osztrák magos kenyér

Kornspitz - Osztrák magos kenyér

A Kornspitz egy népszerű osztrák pékáru, amelyet a 1980-as években fejlesztettek ki. Azóta világszerte elterjedt, és az egészségtudatos táplálkozás egyik kedvence lett. A teljes kiőrlésű búzalisztből és magvakból készült kenyér könnyen emészthető, rostokban gazdag és hosszan friss marad. Jellemzően vajjal, sajttal vagy sonkával fogyasztják, de bármilyen szendvics alapjaként is tökéletes. Az osztrák pékségek egyik legismertebb terméke, amelyet most otthon is könnyedén elkészíthetsz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g Rozsliszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
50 g Napraforgómag
30 g Lenmag
20 g Szezámmag
20 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és hagyd állni 5 percig, hogy aktiválódjon.

    A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C. Ha az élesztő nem kezd el habzani, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, a rozslisztet és a sót. Add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat, majd kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszteket érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb legyen.

    3

    Fokozatosan dolgozd bele a napraforgómagot, lenmagot és szezámmagot, hogy egyenletesen eloszoljanak a tésztában.

    A magokat előzőleg meg is piríthatod serpenyőben, hogy intenzívebb ízük legyen.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 60 percig szobahőmérsékleten, amíg duplájára nem nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd.

    5

    A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre, és formázz belőle hosszúkás zsemléket. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A zsemléket egyforma méretűre formázd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    6

    Takard le a formázott zsemléket, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés is fontos a végeredmény szempontjából.

    7

    Közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Tegyél egy kis edényben vizet a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen és a kenyerek ropogós héjat kapjanak.

    A gőz segít, hogy a zsemlék szép, ropogós héjat kapjanak.

    8

    Süsd a kenyereket 20-25 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz a külsejük.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy a zsemlék ne égjenek meg.

    9

    Hagyd őket rácson kihűlni, majd fogyaszthatod frissen, vagy tárolhatod légmentesen zárható edényben.

    A zsemléket rácson hagyd kihűlni, hogy ne ázzanak meg.