Köttbullar gombamártással, tejszínes mártásban, tálalva

Köttbullar gombamártással

A Köttbullar egy klasszikus svéd étel, amelyet hagyományosan kis húsgombócokból készítenek. A gombócokat gyakran gombás-tejszínes mártással tálalják, amely még gazdagabbá teszi az étel ízét. Ez az étel nemcsak ínycsiklandó, hanem egyszerűen elkészíthető, és tökéletes választás családi ebédekhez vagy ünnepi alkalmakkor. A Köttbullar a svéd konyha egyik legismertebb étke, amely világszerte kedvelt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darálthús (marha vagy sertés)
2 gerezd Fokhagyma
1 db Hagyma
1 db Tojás
50 g Zsemlemorzsa
50 ml Tej
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Vaj (a sütéshez)
200 g Gomba
100 ml Tejszín
1 ek. Liszt
100 ml Alaplé (vagy víz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A darált húst tedd egy tálba, majd add hozzá az apróra vágott hagymát, zsemlemorzsát, tojást, sót és borsot. Öntsd hozzá a tejet, és jól dolgozd össze.

    Ha túl száraznak találod a keveréket, adj hozzá még egy kis tejet vagy vízet, hogy a massza könnyen formálható legyen.

    2

    A masszából formálj apró gombócokat, és egy serpenyőben, vajban süsd őket 8-10 percig, amíg szépen megpirulnak és átsülnek.

    A gombócokat folyamatosan forgatva süsd őket, hogy minden oldaluk egyenletesen megpiruljon.

    3

    A gombócokat vedd ki a serpenyőből, és tedd félre. A serpenyőben maradt vajban pirítsd meg az apróra vágott gombát 3-4 percig.

    Ha a gombák túl sok levet eresztenek, egy kicsit magasabb hőmérsékleten piríthatod őket, hogy a víz elpárologjon.

    4

    Add hozzá a lisztet a gombához, és keverd jól el. Főzd még 1-2 percig, hogy a liszt átsüljön.

    A liszt segít sűríteni a mártást, ezért ügyelj rá, hogy ne legyen csomós.

    5

    Öntsd hozzá a tejszínt és az alaplevet, majd keverd simára. Hozd felforrni, majd add hozzá a gombócokat. Főzd még 10-15 percig, amíg a mártás besűrűsödik.

    Ha a mártás túl sűrű, egy kis vízzel hígíthatod.

    6

    Tálald a gombócokat a gombamártással, és díszítsd friss petrezselyemmel.