Köttbullar tálalva

Köttbullar (svéd húsgombócok)

A Köttbullar svéd nemzeti étel, amelyet a 18. században kezdtek el népszerűsíteni. Az étel egyszerű, de ínycsiklandó, és világszerte ismertté vált a svéd konyha egyik legfőbb fogásaként. A húsgombócokat hagyományosan mustáros-tejszínes szósszal tálalják, és az étel különösen közkedvelt a karácsonyi ünnepek alatt Svédországban.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús
500 g Pulykahús
100 g Zsemlemorzsa
100 ml Tej
1 db Tojás
2 gerezd Fokhagyma
1 csipet
1 csipet Bors
2 ek. Vaj
1 ek. Olaj
100 ml Tejszín
200 ml Marhahúsleves alap
1 ek. Mustár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A zsemlemorzsát áztasd be tejbe, majd tedd félre.

    A zsemlemorzsát addig áztasd, amíg teljesen megszívja magát a tejjel. Ez biztosítja, hogy a húsgombócok puhák maradjanak.

    2

    A marhahúst és pulykahúst keverd össze egy nagy tálban.

    A húsokat alaposan keverd össze, hogy egyenletes legyen az állaguk.

    3

    Adj hozzá egy felvert tojást, sót, borsot, valamint a beáztatott zsemlemorzsát a húskeverékhez.

    A tojás segít összetartani a húsgombócokat. Ne felejtsd el a sót és a borsot, ezek alapvető ízesítők.

    4

    Apróra vágd fel a fokhagymát, és add hozzá a húskeverékhez.

    A fokhagyma intenzív ízt ad a húsgombócoknak, de ne vidd túlzásba.

    5

    Jól dolgozd össze az összes hozzávalót, majd formálj kis gombócokat.

    A keverés során ügyelj arra, hogy minden hozzávaló egyenletesen eloszoljon. A gombócokat érdemes egyforma méretűre formálni, hogy egyszerre süljenek meg.

    6

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat és a vajat, majd süsd meg a húsgombócokat minden oldalról, amíg szépen megpirulnak és átsülnek.

    A vaj segít a húsgombócoknak szép színt kapni, az olaj pedig megakadályozza, hogy a vaj megégjen. Ne tegyél túl sok gombócot a serpenyőbe egyszerre, mert lehűti az olajat.

    7

    Ha kész a húsgombóc, tedd őket egy tányérra, majd a serpenyőben maradt zsiradékon készítsd el a szószt.

    A húsgombócokból kisült zsiradék remek alapot ad a szósznak, ne dobd ki!

    8

    A serpenyőben lévő zsiradékhoz add hozzá a marhahúsleves alapot, a tejszínt és a mustárt, majd forrald össze a szószt.

    A szósz sűrűségét a tejszín mennyiségével szabályozhatod. A mustár pikáns ízt ad a szósznak.

    9

    Öntsd a szószt a húsgombócokra, és tálald az ételt főtt burgonyával vagy rizzsel.

    A köttbullar mellé hagyományosan áfonyalekvárt is kínálnak.