Klasszikus krumpli főzelék tejfölös habarással és friss petrezselyemmel díszítve.

Krumplifőzelék

A Krumplifőzelék egy igazi magyar étel, amely sok családban évtizedek óta a hétköznapi étkezések elmaradhatatlan része. A főzelék gazdag, lágy állaga és íze egyesíti a burgonya egyszerűségét és a fűszerek ízét, így egy rendkívül tápláló és finom étel jön létre. A krumplifőzelék gyakran hússal tálalva kerül az asztalra, de önálló ételként is megállja a helyét. A hagyományos receptben az étel egy kevés cukorral és ecettel készül, hogy megkapja a jellegzetes savanykás-édes ízvilágát.

A krumplifőzelék íze az otthon melegét idézi, és sokak számára ez egy igazi komfortétel. Az egyszerű hozzávalók ellenére a végeredmény egy olyan étel, amely mindig jólesik, legyen szó egy hétköznapi vacsoráról vagy egy családi étkezésről.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
800 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olaj
2 ek. Liszt
250 ml Tej
200 g Tejföl
1 tk Pirospaprika
1 tk Info
0.5 tk Bors
1 liter Víz
2 db Babérlevél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és kockákra vágjuk.

    A burgonya egyenletes méretűre vágásával biztosíthatod, hogy egyszerre puhuljanak meg.

    2

    Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.

    A pirospaprikát a tűzről levéve keverd a hagymához, különben megkeseredhet.

    3

    Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a burgonyakockákat és a babérleveleket, majd sóval, borssal ízesítjük.

    Ne öntsd fel túl sok vízzel, épp csak ellepje a burgonyát, így sűrűbb lesz a főzelék.

    4

    Közepes lángon főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

    Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le az aljára.

    5

    A tejben simára keverjük a lisztet, majd a főzelékhez adjuk, és folyamatosan kevergetve besűrítjük.

    Fontos, hogy a lisztet teljesen csomómentesre keverd a tejben, különben csomós lesz a főzelék. Használhatsz habverőt is.

    6

    Hozzáadjuk a tejfölt, és további 5 percig főzzük.

    A tejfölt először keverd el egy kevés forró főzelékkel, mielőtt a teljes mennyiséghez adnád, így elkerülheted a kicsapódást.

    7

    Tálalás előtt ízlés szerint még sózhatjuk és borsozhatjuk. Forrón tálaljuk.

    Főtt virslivel, tükörtojással vagy pörkölttel is tálalhatod.