Kultúrált vajjal készült ghee üvegben

Kultúrált vajjal készült ghee

A ghee, az indiai konyha egyik alapvető zsiradéka, mély gyökerekkel rendelkezik a hagyományos főzésben. A kultúrált vajjal készült ghee nemcsak egy tiszta zsiradék, hanem egy olyan élelmiszer is, amely gazdag tápanyagokban. Az elkészítésének titka a lassú hevítés, amely lehetővé teszi, hogy eltávolítsuk a tejfehérjét és a vizet, így egy tartós, stabil zsiradékot kapunk. A ghee nemcsak főzéshez ideális, hanem egészséges alternatívát kínál sütéshez is. A ghee elkészítése igazi élmény, ahogy a vaj lassan átalakul egy tiszta, gazdag ízű zsiradékká, amely tökéletes mindenféle ételhez. Tökéletes választás a vegetáriánus és vegán konyhák számára, mivel laktózmentes és rendkívül gazdag tápanyagokban.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
9000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
1000 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat tedd egy vastag falú edénybe, és kezd el alacsony lángon melegíteni. Ügyelj arra, hogy ne hevítsd túl gyorsan, mert a vaj könnyen megéghet.

    Használj vastag fenekű edényt, hogy a hő egyenletesen eloszoljon, így elkerülheted, hogy a vaj leégjen.

    2

    Miután a vaj elkezdett olvadni, lassan melegedj tovább, miközben figyeld, hogy a felületén hab kezd képződni.

    A habot óvatosan távolítsd el egy kanállal, hogy a tiszta zsiradék maradjon a edényben.

    3

    Tartsd tovább alacsony lángon a vajat, amíg a hab teljesen eltűnik, és a vaj tiszta, aranyszínű folyadékká válik. Ekkor a vaj fel fog szétválni: az alsó részben üledék, a felső részben tiszta ghee lesz.

    Ez a folyamat több percet is igénybe vehet, tehát ne kapkodd el. Az alján maradó üledék eltávolításával válik a ghee tisztává.

    4

    Óvatosan öntsd át a tiszta zsiradékot egy szűrőn keresztül, hogy eltávolítsd a leülepedett tejfehérjét és a maradék habot.

    Használj finom szűrőt vagy gézt, hogy a tiszta ghee a legjobb minőségű legyen.

    5

    Hagyd kihűlni a ghee-t szobahőmérsékleten, majd tárold légmentesen záródó edényben.

    A kész ghee hónapokig eláll, ha jól tárolod, és hűvös, száraz helyen tartod.