KultĂșrĂĄlt vajjal kĂ©szĂŒlt ghee ĂŒvegben

KultĂșrĂĄlt vajjal kĂ©szĂŒlt ghee

A ghee, az indiai konyha egyik alapvetƑ zsiradĂ©ka, mĂ©ly gyökerekkel rendelkezik a hagyomĂĄnyos fƑzĂ©sben. A kultĂșrĂĄlt vajjal kĂ©szĂŒlt ghee nemcsak egy tiszta zsiradĂ©k, hanem egy olyan Ă©lelmiszer is, amely gazdag tĂĄpanyagokban. Az elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek titka a lassĂș hevĂ­tĂ©s, amely lehetƑvĂ© teszi, hogy eltĂĄvolĂ­tsuk a tejfehĂ©rjĂ©t Ă©s a vizet, Ă­gy egy tartĂłs, stabil zsiradĂ©kot kapunk. A ghee nemcsak fƑzĂ©shez ideĂĄlis, hanem egĂ©szsĂ©ges alternatĂ­vĂĄt kĂ­nĂĄl sĂŒtĂ©shez is. A ghee elkĂ©szĂ­tĂ©se igazi Ă©lmĂ©ny, ahogy a vaj lassan ĂĄtalakul egy tiszta, gazdag Ă­zƱ zsiradĂ©kkĂĄ, amely tökĂ©letes mindenfĂ©le Ă©telhez. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs a vegetĂĄriĂĄnus Ă©s vegĂĄn konyhĂĄk szĂĄmĂĄra, mivel laktĂłzmentes Ă©s rendkĂ­vĂŒl gazdag tĂĄpanyagokban.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
9000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 1000 g Vaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat tedd egy vastag falĂș edĂ©nybe, Ă©s kezd el alacsony lĂĄngon melegĂ­teni. Ügyelj arra, hogy ne hevĂ­tsd tĂșl gyorsan, mert a vaj könnyen megĂ©ghet.

    HasznĂĄlj vastag fenekƱ edĂ©nyt, hogy a hƑ egyenletesen eloszoljon, Ă­gy elkerĂŒlheted, hogy a vaj leĂ©gjen.

    2

    MiutĂĄn a vaj elkezdett olvadni, lassan melegedj tovĂĄbb, miközben figyeld, hogy a felĂŒletĂ©n hab kezd kĂ©pzƑdni.

    A habot óvatosan tåvolítsd el egy kanållal, hogy a tiszta zsiradék maradjon a edényben.

    3

    Tartsd tovĂĄbb alacsony lĂĄngon a vajat, amĂ­g a hab teljesen eltƱnik, Ă©s a vaj tiszta, aranyszĂ­nƱ folyadĂ©kkĂĄ vĂĄlik. Ekkor a vaj fel fog szĂ©tvĂĄlni: az alsĂł rĂ©szben ĂŒledĂ©k, a felsƑ rĂ©szben tiszta ghee lesz.

    Ez a folyamat több percet is igĂ©nybe vehet, tehĂĄt ne kapkodd el. Az aljĂĄn maradĂł ĂŒledĂ©k eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄval vĂĄlik a ghee tisztĂĄvĂĄ.

    4

    Óvatosan öntsd ĂĄt a tiszta zsiradĂ©kot egy szƱrƑn keresztĂŒl, hogy eltĂĄvolĂ­tsd a leĂŒlepedett tejfehĂ©rjĂ©t Ă©s a maradĂ©k habot.

    HasznĂĄlj finom szƱrƑt vagy gĂ©zt, hogy a tiszta ghee a legjobb minƑsĂ©gƱ legyen.

    5

    Hagyd kihƱlni a ghee-t szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, majd tĂĄrold lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł edĂ©nyben.

    A kész ghee hónapokig elåll, ha jól tårolod, és hƱvös, szåraz helyen tartod.