Lauki paratha, töltött tökös lepény, friss korianderrel tálalva

Lauki paratha (töltött tökös lepény)

A lauki paratha egy hagyományos indiai étel, amelyet friss tökkel készítenek. A tök és a fűszerek egy tökéletes harmóniát alkotnak, ami ideálissá teszi ezt az ételt reggelire vagy főétkezésként. A lauki paratha receptje régóta része az indiai családok napi étkezéseinek, és a vegetáriánusok kedvenc ételei közé tartozik. Az étel egyszerű, de gazdag ízvilágú, és könnyen elkészíthető a friss hozzávalók felhasználásával.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Lauki (tök)
250 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. Himalája só
100 ml Víz
1 csokor Friss koriander
1 tk. Kömény
2 gerezd Friss fokhagyma
0.5 tk. Chili por
1 tk. Garam masala
1 ek. Friss citromlé
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tököt hámozd meg, majd reszeld le. Sózd meg és hagyd állni 10 percig, hogy kiengedje a levét. Ezután nyomkodd ki a felesleges vizet.

    A tök levének kinyomása segít abban, hogy a paratha ne legyen túl nedves, és könnyen formázható legyen.

    2

    A tésztához a teljes kiőrlésű búzalisztet tedd egy nagy tálba, adj hozzá sót, köményt, majd fokozatosan öntsd hozzá a vizet, hogy egy sima tésztát kapj. A tésztát pihentesd 10 percig.

    Ha a tészta túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet, ha túl ragacsos, szórj bele egy kis lisztet.

    3

    A tököt keverd össze friss fokhagymával, chili porral, garam masalával, korianderrel és citromlével. Alaposan dolgozd össze, hogy minden íz összeérjen.

    A tök tölteléket érdemes alaposan összekeverni, hogy az ízek egyenletesen oszoljanak el.

    4

    A tésztából kis golyókat formázz, majd nyújtsd ki őket egy kis liszttel. A közepükbe tegyél egy kanál tölteléket, majd hajtsd össze a tésztát, hogy záródjon, és nyújtsd ki ismét a kívánt vastagságra.

    A töltelék összenyomása előtt győződj meg róla, hogy a tészta szélei jól záródnak, különben kifolyhat a töltelék.

    5

    Egy serpenyőben melegíts olívaolajat közepes lángon, majd süsd meg a parathákat mindkét oldalukon 2-3 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A serpenyőt közepes hőmérsékleten tartsd, hogy a parathák egyenletesen süljenek meg és ne égjenek meg.

    6

    Miután kész, tálald a lauki parathát melegen, friss korianderrel díszítve.

    A parathát friss korianderrel tálalva még ínycsiklandóbbá válik, és a zöld fűszerek frissebbé teszik az ételt.