Lecsó szalonnás sertéshússal tálalva

Lecsó szalonnás sertéshússal

A lecsó szalonnás sertéshússal a magyar konyha egyik klasszikusa, amely a vidéki hagyományokat idézi. Ez az étel nemcsak laktató, de ízletes is, hiszen a szalonna ropogóssága, a sertéshús szaftossága és a friss zöldségek gazdag ízvilága tökéletes harmóniát alkot. A lecsó nemcsak nyári szezonban népszerű, hanem egész évben elkészíthető, különösen, ha laktató magyaros fogásra vágysz. Friss kenyérrel vagy rizzsel kínálva teljes értékű ételt nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sertéshús (comb vagy lapocka)
150 g Szalonna
2 db Vöröshagyma
4 db Zöldpaprika
4 db Paradicsom
2 gerezd Fokhagyma
2 tk. Pirospaprika
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
2 ek. Olaj
10 g Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéshúst vágd közepes kockákra, a szalonnát vékony csíkokra. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a paprikát és paradicsomot szeleteld fel.

    A húst és a zöldségeket lehetőleg egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen süljenek.

    2

    Egy nagy serpenyőben olvaszd ki a szalonna zsírját közepes lángon, amíg ropogós nem lesz. Szedd ki a szalonnát, és tedd félre.

    Ne hagyd a szalonnát túl sokáig a serpenyőben, mert megéghet. Ha túl sok zsír keletkezik, önts le belőle.

    3

    A kisült szalonnazsíron pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a pirospaprikát. Keverd alaposan össze.

    A pirospaprikát vedd le a tűzről, mielőtt hozzáadod, mert könnyen megéghet és keserű lesz.

    4

    Add hozzá a felkockázott sertéshúst, sózd, borsozd, és pirítsd, amíg minden oldala aranybarna nem lesz.

    Ne tedd egyszerre az összes húst a serpenyőbe, mert lehűti az olajat és nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben pirítsd.

    5

    Tedd a serpenyőbe a paprikát és a paradicsomot, majd keverd össze. Főzd közepes lángon 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és szaftos lecsót alkotnak.

    Ha a lecsó túl száraz lenne, adj hozzá egy kevés vizet vagy paradicsomlevet.

    6

    Add vissza a ropogós szalonnát a serpenyőbe, és keverd össze a lecsóval és a hússal. Főzd még 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A szalonna ropogósságának megőrzése érdekében csak a legvégén add hozzá.

    7

    Tálaláskor szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Kínáld friss kenyérrel vagy főtt rizzsel.

    A lecsó másnap még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek.