A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tésztát legalább 5-10 percig gyúrd, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez válassz meleg, huzatmentes helyet.
A vöröshagymát finomra aprítjuk, a paprikát csíkokra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a kolbászt vékonyra szeleteljük.
A zöldségeket vágd egyenletesen, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, és néhány percig együtt pirítjuk.
A hagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a füstölt paprikát, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A füstölt paprika helyett használhatsz édes vagy csípős paprikát is.
A kolbászt a lecsós alaphoz adjuk, és további 5 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Az elkészült lecsót hagyjuk kicsit kihűlni.
A kolbász helyett használhatsz más húst is, például szalonnát vagy sonkát.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen szakad.
A tészták felét vékonyan megkenjük a lecsós töltelékkel, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz lezárni a calzonét.
A paradicsomos részre rászórjuk a reszelt mozzarellát.
Használj alacsony nedvességtartalmú mozzarellát, hogy a calzone ne ázzon el.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata biztosítja, hogy a szélek jól záródjanak.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is a kenéshez.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megdermedjen, és könnyebb legyen szeletelni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.