FokhagymĂĄs leipĂ€juusto sĂŒlt sajt aranybarnĂĄra pirulva, fakanĂĄlra helyezve, sötĂ©t fafelĂŒleten

LeipÀjuusto fokhagymås våltozatban

A leipĂ€juusto, azaz „kenyĂ©rsajt” hagyomĂĄnyosan egy egyszerƱ, enyhĂ©n sĂłzott tejbƑl kĂ©szĂŒlt finn sajtfĂ©le, amelyet sĂŒtĂ©ssel vagy parĂĄzson enyhĂ©n megpirĂ­tva tĂĄlalnak. TörtĂ©neti hĂĄttĂ©r: A LappföldrƑl szĂĄrmazĂł sajtfĂ©le Ă©vszĂĄzadok Ăłta kedvelt, fƑkĂ©nt meleg tejbƑl Ă©s oltĂłanyagbĂłl kĂ©szĂ­tettĂ©k, majd fĂŒstölĂ©ssel tartĂłsĂ­tottĂĄk. A modern konyha azonban lehetƑvĂ© tette az Ă­zesĂ­tĂ©st is – pĂ©ldĂĄul fokhagymĂĄval, amely kĂŒlönösen jĂłl illik a leipĂ€juusto semleges, enyhĂ©n karamellizĂĄlt karakterĂ©hez. Technikai tanĂĄcs: A fokhagymĂĄt az alvadĂ©k kialakulĂĄsa elƑtt Ă©rdemes hozzĂĄadni, hogy ne nyomja el a sajt textĂșrĂĄjĂĄt, de mĂ©gis ĂĄtadja az aromĂĄjĂĄt. Érzelmi felvezetĂ©s: A sĂŒlt sajt kellemesen fokhagymĂĄs illata azonnal meghozza az Ă©tvĂĄgyat – melegen tĂĄlalva olvadĂłs, lĂĄgy Ă©s enyhĂ©n roppanĂłs a szĂ©lein. Egy falat ebbƑl a sajtbĂłl egyarĂĄnt felidĂ©zi a tradicionĂĄlis Ă©s a modern finn konyha Ă­zvilĂĄgĂĄt – tökĂ©letes vendĂ©gvĂĄrĂł vagy kĂŒlönleges reggeli fogĂĄs.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1 l Friss tehĂ©ntej
⭕ 1 tk. FolyĂ©kony oltĂłenzim
⭕ 1 tk. Só
⭕ 2 gerezd ZĂșzott fokhagyma

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Öntsd a tejet egy nagy lĂĄbasba, Ă©s melegĂ­tsd fel körĂŒlbelĂŒl 36–37°C-ra. Ez a legjobb hƑmĂ©rsĂ©klet a sajt alvadĂĄsĂĄhoz.

    HasznĂĄlj konyhai hƑmĂ©rƑt – Ă­gy biztosan nem lesz tĂșl meleg vagy hideg a tej.

    2

    Add hozzĂĄ az oltĂłenzimet Ă©s a zĂșzott fokhagymĂĄt a tejhez, majd keverd meg finoman. Takard le, Ă©s hagyd ĂĄllni 30–40 percig, amĂ­g a tej megszilĂĄrdul.

    A fokhagymĂĄt közvetlenĂŒl az oltĂĄs elƑtt keverd hozzĂĄ, hogy az aromĂĄk ne legyenek tĂșl intenzĂ­vek.

    3

    Amikor az alvadĂ©k elkĂ©szĂŒlt, kĂ©ssel vĂĄgd fel 1 cm-es kockĂĄkra. EzutĂĄn hagyd ĂĄllni tovĂĄbbi 10 percig, hogy a savĂł elkezdjen levĂĄlni.

    Vågj vízszintesen és åtlósan is, hogy egyenletes kockåkat kapj.

    4

    Lassan melegĂ­tsd Ășjra az alvadĂ©kot 40°C-ra, miközben Ăłvatosan kevergeted. A savĂł fokozatosan kivĂĄlik, a tĂșrĂł szemcsĂ©s lesz.

    Ne hevĂ­tsd tĂșl, mert akkor tĂșl szĂĄraz Ă©s morzsalĂ©kos lesz a sajt.

    5

    SzƱrd le a tĂșrĂłt egy sƱrƱ szƱrƑn vagy gĂ©zlapon keresztĂŒl, Ă©s enyhĂ©n nyomkodd ki a felesleges savĂłt. SĂłzd meg a masszĂĄt, Ă©s keverd el benne egyenletesen.

    MinĂ©l kevesebb savĂłt hagysz benne, annĂĄl jobban pirul majd a sĂŒtĂ©s sorĂĄn.

    6

    FormĂĄzz kb. 2-3 cm vastag kerek lepĂ©nyt, Ă©s helyezd sĂŒtƑpapĂ­ros tepsibe. SĂŒsd 225°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben kb. 15 percig, amĂ­g a teteje aranybarnĂĄra pirul.

    A fokhagymĂĄs vĂĄltozatot ne sĂŒsd tĂșl, hogy ne Ă©gjen meg az Ă­zesĂ­tĂ©s!

    7

    A sĂŒlt sajtot hagyd kissĂ© hƱlni, majd kĂ­nĂĄld melegen vagy langyosan. JĂłl illik mellĂ© savanykĂĄs lekvĂĄr vagy fƱszeres szĂłsz is.

    TĂĄlalĂĄs elƑtt melegĂ­tsd Ășjra serpenyƑben vagy grill alatt a mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zhatĂĄsĂ©rt.