Langyosítsd meg a vizet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális a testhőmérséklethez közeli hőmérséklet.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót és az élesztős vizet. Keverd össze, amíg egy ragacsos, lágy tésztát nem kapsz.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolja a felfutását.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segíti a tészta kelését. Ha nincs meleg hely, tedd a sütőbe alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg vízzel teli tál fölé.
Melegítsd fel az olajat egy mély edényben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, egy kis tésztát cseppents bele – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Fontos a megfelelő olajhőmérséklet. Ha túl alacsony, a lokmák megszívják magukat olajjal, ha túl magas, kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
Egy evőkanál segítségével formázz kis gombócokat a tésztából, és óvatosan engedd az olajba. Egyszerre csak néhányat süss, hogy az olaj ne hűljön le.
Mártogasd az evőkanalat olajba, hogy a tészta ne ragadjon rá. A gombócok formázásához használhatsz két kanalat is.
Süsd a lokmákat 3-4 percig, amíg minden oldaluk aranybarna és ropogós lesz. Időnként forgasd meg őket.
A forgatással biztosíthatod, hogy egyenletesen süljenek meg.
Szedd ki a lokmákat egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a lokmák kevésbé lesznek zsírosak.
Még melegen forgasd meg őket mézben vagy cukorszirupban, hogy jól bevonja őket.
A meleg lokmák jobban felszívják a mézet vagy a szirupot.
Szórd meg fahéjjal vagy pirított szezámmaggal, és azonnal tálald.
Azonnal tálald, hogy a lokmák ropogósak maradjanak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.