Lontong sambal szósszal, friss tojással tálalva

Lontong sambal szósszal

A Lontong sambal egy tradicionális délkelet-ázsiai étel, amely Indonéziából és Malajziából származik. A rizs, amelyet sokféleképpen készítenek, az alapja a Lontongnak. A sambal, egy csípős szósz, tökéletes kiegészítője a rizsnek, és az étel gazdag ízeket biztosít. A főtt tojás és a friss koriander különleges ízt ad, miközben az étel tápláló és ínycsiklandó. Az étel népszerű a családi összejöveteleken és ünnepi alkalmakkor.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rizs
200 ml Kókuszkrém
2 db Főtt tojás
2 db Kókuszlevelek (opcionális)
3 gerezd Fokhagyma
2 db Chili
2 db Lemonella levelek
1 ek. Tamarind paszta
1 tk. Cukor
0.5 tk.
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst mosd át, majd főzd meg sós vízben kb. 20 percig, amíg teljesen megpuhul. Miután megfőtt, tedd félre és hagyd hűlni.

    A rizst párolhatod is, hogy még ínycsiklandóbb legyen, és a szemek ne tapadjanak össze.

    2

    A főtt rizst formázz kis hengerekké vagy formákba, és öntsd rá a kókuszkrémet.

    Ha nem találsz kókuszkrémet, helyettesítheted egy kis kókusztejjel, de a krémesebb íz kedvéért inkább a kókuszkrémet használd.

    3

    A sambal szósz elkészítéséhez először a fokhagymát és a chilit aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts olajat, és add hozzá a fokhagymát és chilit. Pirítsd őket, amíg illatosak nem lesznek.

    A sambal szósz szintén elkészíthető erősebben vagy enyhébben, attól függően, hogy mennyire szereted a csípőset.

    4

    Ezután add hozzá a lemonella leveleket, tamarind pasztát, cukrot, és egy csipet sót. Főzd pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tamarind paszta adja meg a sambal szósz savanykás ízét, amely tökéletesen kiegészíti a rizst.

    5

    A főtt tojásokat hámozd meg és vágd félbe. A kész sambalt locsold a rizs tetejére, és helyezd mellé a tojásokat.

    A tojásokat érdemes frissen főzni, hogy a sárgája krémes és finom legyen.

    6

    Tálald melegen, a sambal szósszal és tojással díszítve. Friss korianderrel is megszórhatod a tetejét, ha szeretnéd.