Lutefisk mustáros mártással tálalva

Lutefisk Mustáros Mártással

A lutefisk egy hagyományos norvég étel, amelyet szárított halból készítenek. Az étel népszerű karácsonykor, és bár sokak számára egy különleges étel, az ínycsiklandó mustáros mártás segít kiemelni a hal természetes ízét. A lutefisk története évszázadokra nyúlik vissza, és az étel az északi országokban a téli ünnepekkel szoros kapcsolatban áll.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Lutefisk (szárított hal)
2 ek. Mustár
200 ml Tej
50 g Vaj
1 ek. Liszt
1 tk. Cukor
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lutefisket előző nap áztassuk vízben, hogy újra megpuhuljon, majd szűrjük le.

    Ez a hal hagyományosan szárított, és a vízben való áztatás segít visszanyerni a megfelelő textúrát.

    2

    A vajat egy lábasban olvaszd fel, majd add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett készíts belőle világos rántást.

    A rántást folyamatosan keverve készítsd, hogy elkerüld a csomósodást.

    3

    Öntsd hozzá a tejet, és jól keverd el, hogy sima szószt kapj.

    Ha túl sűrű lenne, egy kevés vizet is hozzáadhatsz.

    4

    Adj hozzá mustárt, cukrot, sót és borsot, majd főzd alacsony lángon 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A mustár és a cukor egyedi ízt ad a mártásnak, ha többet szeretnél, ízlés szerint növeld a mennyiséget.

    5

    A lutefisket óvatosan főzd meg forró vízben 10-15 percig, majd szűrd le.

    Ne főzd túl, mert a lutefisk könnyen széteshet, ha túl sokáig főzik.

    6

    Tálald a lutefisket a mustáros mártással, és friss kenyérrel vagy főtt burgonyával kísérheted.

    A friss kenyér és főtt burgonya tökéletes kísérője ennek az ételnek.