Lutefisk sült zöldségekkel tálalva, friss petrezselyemmel díszítve

Lutefisk sült zöldségekkel

A lutefisk egy hagyományos skandináv étel, melyet halból készítenek, és a sült zöldségek kombinációja remekül kiegészíti a hal ízét. Az étel története a vikingek idejére nyúlik vissza, és ma már Skandinávia-szerte népszerű. A sült zöldségek, mint a sárgarépa és a zeller, a lutefisk gazdag, enyhén füstös ízét tökéletesen kiegészítik. Ezt az ételt gyakran tálalják ünnepi alkalmakra, mivel a hagyományos skandináv étkezéseken gyakori szereplő.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Lutefisk
2 db Sárgarépa
1 db Zeller
1 db Hagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Tört bors
1 tk.
1 csokor Friss petrezselyem
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lutefisket alaposan öblítsd le, majd egy tálban pihentesd hideg vízben 20-30 percig.

    A lutefisket alaposan meg kell tisztítani, hogy a sótartalma csökkenjen és enyhébb ízű legyen.

    2

    A sárgarépát és a zellert hámozd meg, majd vágd fel kisebb darabokra. A hagymát is apróra vágd.

    A zöldségeket egyenletes méretűre vágd, hogy egyformán süljenek meg.

    3

    Egy tepsit kenj ki olívaolajjal, és helyezd rá a zöldségeket. Locsold meg őket egy kis olívaolajjal, sózd és borsozd meg.

    A zöldségeket keverd jól össze az olajjal, hogy minden darab jól átjárja az ízeket.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a zöldségeket 30-35 percig, amíg szépen megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.

    Sütés közben néhány alkalommal keverd át a zöldségeket, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön.

    5

    A lutefisket tedd egy másik sütőedénybe, locsold meg citromlével, és süsd a zöldségek mellé 15-20 percig, amíg átmelegedik és enyhén ropogós lesz.

    A lutefisket nem szabad túl hosszú ideig sütni, hogy megőrizze puha állagát.

    6

    Tálalás előtt szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel.

    A petrezselyem frissessége szép kontrasztot ad a sült halnak és zöldségekkel való tálalásnak.