A Mátrai Borzas Szelet a magyar konyha egyik ikonikus fogása, amely a festői Mátra vidékéről származik. Az ételt a hagyomány szerint egy helyi vendéglős álmodta meg, aki szerette volna a megszokott rántott húsokat valami különlegessel feldobni. Az eredmény egy ropogós, aranybarna bunda, amelyet sajtos-fokhagymás ízesítés tesz egyedivé. Ez a fogás hamar elterjedt, és az éttermek állandó kínálatának részévé vált.
Képzeld el, ahogy a frissen sült szelet ropogása találkozik a fokhagymás tejföl krémes ízével, amelyet a reszelt sajt tesz még gazdagabbá. Ez az étel nemcsak laktató, hanem igazi gasztronómiai élményt nyújt, amely a magyaros ízek kedvelőinek mindig örömet okoz.
A Mátrai Borzas Szelet elkészítésének titka, hogy a sertéshús szeleteket alaposan klopfoljuk, majd egy vastag, sajttal és fokhagymával gazdagított bundába forgassuk. A sütéshez érdemes lassan, közepes hőfokon dolgozni, hogy a bunda belül omlós, kívül ropogós maradjon. Az étel különleges kísérője lehet a krémes burgonyapüré, de friss salátával vagy párolt rizzsel is tálalhatjuk.
Ez az étel nemcsak hétköznapi vacsorákra, hanem családi összejövetelekre és ünnepi alkalmakra is tökéletes választás. Ha szeretnéd egy kis csavarral feldobni, próbáld ki füstölt sajttal vagy adj egy csipetnyi chilipelyhet a bundához, hogy enyhén pikáns ízt kapjon. A Mátrai Borzas Szelet generációk óta az asztalok kedvence, és ez a hagyomány bizonyára még sokáig folytatódik.
Sózd és borsozd be a sertésszeleteket.
A húst klopfold ki óvatosan, hogy ne szakadjon el. A só és bors mellett használhatsz más fűszereket is ízlés szerint (pl. fokhagymapor, pirospaprika).
Forgasd meg a szeleteket lisztben, majd a felvert tojásban, végül zsemlemorzsában.
A panírozás előtt töröld szárazra a húst papírtörlővel, hogy jobban tapadjon rá a panír. A tojáshoz adhatsz egy kevés sót és borsot.
Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd a húsokat aranybarnára mindkét oldalon.
Az olaj legyen elég forró, hogy a hús azonnal pirulni kezdjen. Ne tegyél egyszerre túl sok húst a serpenyőbe, mert lehűtik az olajat.
Keverd össze a tejfölt a zúzott fokhagymával, majd kend meg vele a kisült sertésszeleteket.
A tejföl legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben kenhető legyen. Ízlés szerint adhatsz a tejfölhöz egy kevés apróra vágott petrezselymet is.
Szórd meg a tetejüket reszelt sajttal, majd tálald forrón.
Használj olyan sajtot, ami jól olvad (pl. trappista, gouda). A húst rövid időre beteheted a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.