RopogĂłs bundĂĄban sĂŒlt MĂĄtrai borzas szelet, reszelt burgonyĂĄval Ă©s tejföllel tĂĄlalva.

MĂĄtrai Borzas Szelet

A MĂĄtrai Borzas Szelet a magyar konyha egyik ikonikus fogĂĄsa, amely a festƑi MĂĄtra vidĂ©kĂ©rƑl szĂĄrmazik. Az Ă©telt a hagyomĂĄny szerint egy helyi vendĂ©glƑs ĂĄlmodta meg, aki szerette volna a megszokott rĂĄntott hĂșsokat valami kĂŒlönlegessel feldobni. Az eredmĂ©ny egy ropogĂłs, aranybarna bunda, amelyet sajtos-fokhagymĂĄs Ă­zesĂ­tĂ©s tesz egyedivĂ©. Ez a fogĂĄs hamar elterjedt, Ă©s az Ă©ttermek ĂĄllandĂł kĂ­nĂĄlatĂĄnak rĂ©szĂ©vĂ© vĂĄlt.

KĂ©pzeld el, ahogy a frissen sĂŒlt szelet ropogĂĄsa talĂĄlkozik a fokhagymĂĄs tejföl krĂ©mes Ă­zĂ©vel, amelyet a reszelt sajt tesz mĂ©g gazdagabbĂĄ. Ez az Ă©tel nemcsak laktatĂł, hanem igazi gasztronĂłmiai Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt, amely a magyaros Ă­zek kedvelƑinek mindig örömet okoz.

A MĂĄtrai Borzas Szelet elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek titka, hogy a sertĂ©shĂșs szeleteket alaposan klopfoljuk, majd egy vastag, sajttal Ă©s fokhagymĂĄval gazdagĂ­tott bundĂĄba forgassuk. A sĂŒtĂ©shez Ă©rdemes lassan, közepes hƑfokon dolgozni, hogy a bunda belĂŒl omlĂłs, kĂ­vĂŒl ropogĂłs maradjon. Az Ă©tel kĂŒlönleges kĂ­sĂ©rƑje lehet a krĂ©mes burgonyapĂŒrĂ©, de friss salĂĄtĂĄval vagy pĂĄrolt rizzsel is tĂĄlalhatjuk.

Ez az Ă©tel nemcsak hĂ©tköznapi vacsorĂĄkra, hanem csalĂĄdi összejövetelekre Ă©s ĂŒnnepi alkalmakra is tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs. Ha szeretnĂ©d egy kis csavarral feldobni, prĂłbĂĄld ki fĂŒstölt sajttal vagy adj egy csipetnyi chilipelyhet a bundĂĄhoz, hogy enyhĂ©n pikĂĄns Ă­zt kapjon. A MĂĄtrai Borzas Szelet generĂĄciĂłk Ăłta az asztalok kedvence, Ă©s ez a hagyomĂĄny bizonyĂĄra mĂ©g sokĂĄig folytatĂłdik.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 5
⭕ 4 db SertĂ©sszelet
⭕ 100 g Liszt
⭕ 2 db Tojás
⭕ 150 g Zsemlemorzsa
⭕ 500 ml Olaj (sĂŒtĂ©shez)
⭕ 200 g Tejföl
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 200 g Reszelt sajt
⭕ 1 tk Só Info
⭕ 0.5 tk Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Sózd és borsozd be a sertésszeleteket.

    A hĂșst klopfold ki Ăłvatosan, hogy ne szakadjon el. A sĂł Ă©s bors mellett hasznĂĄlhatsz mĂĄs fƱszereket is Ă­zlĂ©s szerint (pl. fokhagymapor, pirospaprika).

    2

    Forgasd meg a szeleteket lisztben, majd a felvert tojĂĄsban, vĂ©gĂŒl zsemlemorzsĂĄban.

    A panĂ­rozĂĄs elƑtt töröld szĂĄrazra a hĂșst papĂ­rtörlƑvel, hogy jobban tapadjon rĂĄ a panĂ­r. A tojĂĄshoz adhatsz egy kevĂ©s sĂłt Ă©s borsot.

    3

    HevĂ­tsd fel az olajat egy serpenyƑben, Ă©s sĂŒsd a hĂșsokat aranybarnĂĄra mindkĂ©t oldalon.

    Az olaj legyen elĂ©g forrĂł, hogy a hĂșs azonnal pirulni kezdjen. Ne tegyĂ©l egyszerre tĂșl sok hĂșst a serpenyƑbe, mert lehƱtik az olajat.

    4

    Keverd össze a tejfölt a zĂșzott fokhagymĂĄval, majd kend meg vele a kisĂŒlt sertĂ©sszeleteket.

    A tejföl legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyebben kenhetƑ legyen. ÍzlĂ©s szerint adhatsz a tejfölhöz egy kevĂ©s aprĂłra vĂĄgott petrezselymet is.

    5

    SzĂłrd meg a tetejĂŒket reszelt sajttal, majd tĂĄlald forrĂłn.

    HasznĂĄlj olyan sajtot, ami jĂłl olvad (pl. trappista, gouda). A hĂșst rövid idƑre beteheted a sĂŒtƑbe, hogy a sajt rĂĄolvadjon.