A MĂĄtrai Borzas Szelet a magyar konyha egyik ikonikus fogĂĄsa, amely a festĆi MĂĄtra vidĂ©kĂ©rĆl szĂĄrmazik. Az Ă©telt a hagyomĂĄny szerint egy helyi vendĂ©glĆs ĂĄlmodta meg, aki szerette volna a megszokott rĂĄntott hĂșsokat valami kĂŒlönlegessel feldobni. Az eredmĂ©ny egy ropogĂłs, aranybarna bunda, amelyet sajtos-fokhagymĂĄs ĂzesĂtĂ©s tesz egyedivĂ©. Ez a fogĂĄs hamar elterjedt, Ă©s az Ă©ttermek ĂĄllandĂł kĂnĂĄlatĂĄnak rĂ©szĂ©vĂ© vĂĄlt.
KĂ©pzeld el, ahogy a frissen sĂŒlt szelet ropogĂĄsa talĂĄlkozik a fokhagymĂĄs tejföl krĂ©mes ĂzĂ©vel, amelyet a reszelt sajt tesz mĂ©g gazdagabbĂĄ. Ez az Ă©tel nemcsak laktatĂł, hanem igazi gasztronĂłmiai Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt, amely a magyaros Ăzek kedvelĆinek mindig örömet okoz.
A MĂĄtrai Borzas Szelet elkĂ©szĂtĂ©sĂ©nek titka, hogy a sertĂ©shĂșs szeleteket alaposan klopfoljuk, majd egy vastag, sajttal Ă©s fokhagymĂĄval gazdagĂtott bundĂĄba forgassuk. A sĂŒtĂ©shez Ă©rdemes lassan, közepes hĆfokon dolgozni, hogy a bunda belĂŒl omlĂłs, kĂvĂŒl ropogĂłs maradjon. Az Ă©tel kĂŒlönleges kĂsĂ©rĆje lehet a krĂ©mes burgonyapĂŒrĂ©, de friss salĂĄtĂĄval vagy pĂĄrolt rizzsel is tĂĄlalhatjuk.
Ez az Ă©tel nemcsak hĂ©tköznapi vacsorĂĄkra, hanem csalĂĄdi összejövetelekre Ă©s ĂŒnnepi alkalmakra is tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs. Ha szeretnĂ©d egy kis csavarral feldobni, prĂłbĂĄld ki fĂŒstölt sajttal vagy adj egy csipetnyi chilipelyhet a bundĂĄhoz, hogy enyhĂ©n pikĂĄns Ăzt kapjon. A MĂĄtrai Borzas Szelet generĂĄciĂłk Ăłta az asztalok kedvence, Ă©s ez a hagyomĂĄny bizonyĂĄra mĂ©g sokĂĄig folytatĂłdik.
Sózd és borsozd be a sertésszeleteket.
A hĂșst klopfold ki Ăłvatosan, hogy ne szakadjon el. A sĂł Ă©s bors mellett hasznĂĄlhatsz mĂĄs fƱszereket is ĂzlĂ©s szerint (pl. fokhagymapor, pirospaprika).
Forgasd meg a szeleteket lisztben, majd a felvert tojĂĄsban, vĂ©gĂŒl zsemlemorzsĂĄban.
A panĂrozĂĄs elĆtt töröld szĂĄrazra a hĂșst papĂrtörlĆvel, hogy jobban tapadjon rĂĄ a panĂr. A tojĂĄshoz adhatsz egy kevĂ©s sĂłt Ă©s borsot.
HevĂtsd fel az olajat egy serpenyĆben, Ă©s sĂŒsd a hĂșsokat aranybarnĂĄra mindkĂ©t oldalon.
Az olaj legyen elĂ©g forrĂł, hogy a hĂșs azonnal pirulni kezdjen. Ne tegyĂ©l egyszerre tĂșl sok hĂșst a serpenyĆbe, mert lehƱtik az olajat.
Keverd össze a tejfölt a zĂșzott fokhagymĂĄval, majd kend meg vele a kisĂŒlt sertĂ©sszeleteket.
A tejföl legyen szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyebben kenhetĆ legyen. ĂzlĂ©s szerint adhatsz a tejfölhöz egy kevĂ©s aprĂłra vĂĄgott petrezselymet is.
SzĂłrd meg a tetejĂŒket reszelt sajttal, majd tĂĄlald forrĂłn.
HasznĂĄlj olyan sajtot, ami jĂłl olvad (pl. trappista, gouda). A hĂșst rövid idĆre beteheted a sĂŒtĆbe, hogy a sajt rĂĄolvadjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.