Mexikói stílusú gyros tortilla lapban sült csirkével, salsával és guacamole-val

Mexikói Stílusú Gyros (Salsa, Guacamole)

A gyros, mint klasszikus görög fogás, rengeteg arcát mutatja – és amikor találkozik a mexikói konyha karakteres ízeivel, valami igazán különleges születik. A salsás-guacamolés gyros tortilla lapban egy modern, fiatalos étel, ami tökéletesen ötvözi a mediterrán és latin ízeket. A roppanós zöldségek, a friss avokádókrém és a lime-lével megbolondított fűszeres csirke egyszerre nyújt élményt és laktató fogást. Az étel minden része friss alapanyagokra épül, így a textúrák és színek harmóniában működnek. Tipp: Ha még pikánsabb élményre vágysz, használj jalapeño karikákat vagy chipotle szószt a salsához. Ez a gyros-verzió kiváló hétvégi brunchra, szabadtéri bulira vagy akár gyors vacsoraként is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 35 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkemellfilé
1 ek. Gyros fűszerkeverék
2 ek. Olívaolaj
4 db Tortilla lap
2 db Paradicsom
1 db Lilahagyma
2 db Avokádó
2 ek. Lime lé
1 ek. Koriander
2 ek. Csípős szósz (pl. jalapeño salsa)
100 g Fejes saláta
100 g Tortilla chips
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, majd a gyros fűszerkeverékkel és olívaolajjal bepácoljuk. Legalább 20 percig állni hagyjuk. Tipp: Egy kis lime-lé még frissebbé teszi a pácot.

    Ha van időd, hagyd a húst akár több órán át is pácolódni a hűtőben, hogy az ízek jobban átjárják.

    2

    A húst forró serpenyőben 6–8 perc alatt aranybarnára sütjük. Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy szépen piruljon!

    A húst magas hőfokon süsd, hogy gyorsan kérget kapjon és ne száradjon ki. Ha sok húst sütsz, süsd több adagban.

    3

    A guacamole-hoz az avokádót villával pépesítjük, hozzáadjuk a lime-levet, aprított koriandert, sót, borsot. Tipp: Ne hagyd állni sokáig levegőn, mert megbarnul!

    Ha nincs lime-od, használhatsz citromot is. A lime-lé megakadályozza az avokádó barnulását, de ha mégis állnia kell, tegyél a tetejére egy avokádómagot.

    4

    A paradicsomot apró kockákra, a lilahagymát finomra vágjuk, majd összekeverjük egy kevés csípős szósszal. Ez lesz a salsa.

    A salsa ízlés szerint variálható. Adhatsz hozzá aprított paprikát, kukoricát vagy feketebabot is.

    5

    A tortillákat felmelegítjük egy száraz serpenyőben vagy sütőben, míg hajlíthatóvá válnak, de nem roppannak. Tipp: Tartsd konyharuhában melegen tálalásig.

    A tortillákat ne melegítsd túl, mert kiszáradnak és eltörnek. Ha serpenyőben melegíted, pár másodperc elég mindkét oldalnak.

    6

    Összeállítás: a tortilla lapra halmozzuk a salátát, sült csirkét, majd jön a salsa és guacamole. Mellé tortilla chips is kínálható. Azonnal fogyasztandó!

    A tortillát ne töltsd túl, mert nehéz lesz összehajtani és a töltelék kifolyik. A saláta helyett használhatsz aprított káposztát is.