Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a száraz élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
A víz legyen langyos, nem forró, hogy az élesztő aktiválódjon. Ha 10 perc után nem habosodik, az élesztő valószínűleg nem jó.
Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet és a sót.
A sót mindig külön keverd a liszttel, mert közvetlen érintkezésben gátolhatja az élesztő működését.
Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat, majd kezd el gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).
Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kenyér száraz lesz.
Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
A keléshez ideális a 25-28°C közötti hőmérséklet. Ha nincs meleg hely, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon.
Oszd a tésztát két egyenlő részre, majd formázz belőlük kerek cipókat.
A cipókat óvatosan formázd, hogy ne nyomd ki belőlük a levegőt.
Szórd meg a sütőpapírral bélelt tepsit búzadarával, majd helyezd rá a cipókat. Lapítsd le őket enyhén, hogy kb. 3 cm vastagságúak legyenek.
A búzadara megakadályozza, hogy a kenyér leragadjon a sütőpapírra, és ropogósabb alja lesz.
Takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés után a kenyér még szebb és levegősebb lesz.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd süsd a kenyereket 20-25 percig, amíg aranybarna lesz és kopogtatásra üreges hangot ad.
A sütő aljába tegyél egy hőálló edényt vízzel, ez gőzt termel, ami segít a kenyérnek ropogósra sülni.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve vagy egészben tálald.
A rácson hagyva hűl ki egyenletesen a kenyér, így nem lesz vizes az alja.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.