Moussaka burgonyával, padlizsánnal, darált hússal és tojásos-tejfölös szósszal

Moussaka burgonyával

A moussaka egy híres görög étel, amely a mediterrán konyha egyik alapvető fogása. Az étel alapja a padlizsán, amelyet húsos keverékkel és egy krémes tojásos-tejfölös szósszal rétegeznek. A moussaka változatai különböznek a különböző mediterrán országokban, de a görög moussaka a legismertebb. A burgonya hozzáadása egy gazdagabb textúrát és ízt biztosít a klasszikus recepthez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 10 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Padlizsán
4 db Burgonya
500 g Darálthús (marha vagy bárány)
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
3 ek. Olívaolaj
100 ml Tejföl
2 db Tojás
50 g Sajt (reszelt, pl. parmezán)
1 csipet
0.5 tk. Bors
0.5 tk. Kömény
1 csipet Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat vágd szeletekre, sózd meg, és hagyd állni 10 percig, hogy kiengedje a vizet. Ezután töröld le a felesleges nedvességet, és süsd őket forró olajban, amíg enyhén aranybarnák lesznek.

    A padlizsánoknak puháknak kell lenniük, de figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    2

    A burgonyát hámozd meg, és vágd fel vékony szeletekre. Főzd sós vízben 10-12 percig, amíg félig megpuhul. Tedd félre, hogy lehűljön.

    A burgonyát ne főzd túl, mert sütés közben tovább puhábbá válik.

    3

    A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágd, majd egy nagy serpenyőben olívaolajon pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesednek.

    A hagymát ne pirítsd túl, hogy ne legyen keserű, hanem csak amíg megpuhul.

    4

    Add hozzá a darált húst, és pirítsd addig, amíg minden oldalról barna nem lesz. Ezután add hozzá a paradicsomot, a köményt, a borsot, a cukrot és egy csipet sót, majd főzd további 10-15 percig.

    A paradicsomot pürésítheted, hogy a szósz simább legyen.

    5

    A tojásokat verd fel a tejföllel, és keverd hozzá a reszelt sajtot.

    A tejföl és a sajt adja a moussaka tetejének krémes és ínycsiklandó textúráját.

    6

    Egy nagy tűzálló edény aljára tedd a sült padlizsán szeletek felét, majd rétegezd rá a félig megfőtt burgonya szeleteket. Ezután öntsd rá a darált húsos keveréket.

    A rétegezés során figyelj arra, hogy a hús egyenletesen eloszoljon.

    7

    A tetejére öntsd a tojásos-tejfölös keveréket, majd szórd meg egy kevés reszelt sajttal.

    A sajtot nemcsak ízben, hanem a tetejére olvadva is szép ropogós réteget ad.

    8

    Süsd előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna és ropogós nem lesz.

    9

    Tálald melegen, és élvezd az ínycsiklandó moussakát!