Frissen sült perzsa naan-e barbari kenyér

Naan-e Barbari - Perzsa naan

A naan-e barbari egy híres perzsa kenyér, amely Iránban és Közép-Ázsiában is rendkívül népszerű. Eredetileg az afgán barbari népcsoport hozta be Iránba, és azóta az egyik legismertebb iráni laposkenyérré vált. A jellegzetes hosszanti barázdák segítenek a sütés során egyenletesen átsülni, miközben a szezámmag vagy feketekömény különleges ízt ad neki. Leggyakrabban reggelire fogyasztják sajttal, vajjal és teával, de sós és édes ételek mellé is kiváló választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
300 ml Langyos víz
7 g Száraz élesztő
10 g Kristálycukor
10 g
30 ml Olívaolaj
10 g Szezámmag vagy feketekömény (szóráshoz)
20 g Liszt (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A langyos víz (kb. 30-35°C) ideális az élesztő aktiválásához. Ha a keverék nem habosodik fel, az élesztő valószínűleg nem friss.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy könnyebb és levegősebb legyen a tészta.

    3

    Add hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat, majd kezdd el dagasztani a tésztát.

    A tésztát addig dagaszd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe kézzel, vagy 5-7 percet géppel.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A dagasztás során a tészta összeáll és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kenyér kemény lehet.

    5

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a kelést. A sütőben is kelesztheted a tésztát alacsony hőfokon (kb. 40°C).

    6

    Oszd a tésztát két egyenlő részre, majd formázz belőlük ovális alakú lapokat (kb. 1 cm vastagon).

    A formázás során figyelj arra, hogy a lapok egyenletes vastagságúak legyenek.

    7

    Helyezd a formázott tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és ujjaiddal készítsd el a jellegzetes hosszanti bemélyedéseket a tetejükön.

    A bemélyedések nem csak dekoratívak, hanem segítenek a naan egyenletes átsülésében is.

    8

    Szórd meg a kenyereket szezámmaggal vagy feketeköménnyel.

    A szezámmag vagy feketekömény nem csak ízt, hanem ropogós textúrát is ad a kenyérnek.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és süsd a naanokat 15-18 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A magas hőfok biztosítja, hogy a naan gyorsan megsüljön és ropogós legyen. Figyeld a színt, és ha túl hamar barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    10

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald önmagában vagy különféle mártogatósokkal.

    A naan-e barbari frissen a legfinomabb. Kínáld joghurtos mártogatóssal, hummusszal vagy más kedvenc mártogatósoddal.