Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A langyos víz (kb. 30-35°C) ideális az élesztő aktiválásához. Ha a keverék nem habosodik fel, az élesztő valószínűleg nem friss.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy könnyebb és levegősebb legyen a tészta.
Add hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat, majd kezdd el dagasztani a tésztát.
A tésztát addig dagaszd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe kézzel, vagy 5-7 percet géppel.
Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A dagasztás során a tészta összeáll és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kenyér kemény lehet.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely elősegíti a kelést. A sütőben is kelesztheted a tésztát alacsony hőfokon (kb. 40°C).
Oszd a tésztát két egyenlő részre, majd formázz belőlük ovális alakú lapokat (kb. 1 cm vastagon).
A formázás során figyelj arra, hogy a lapok egyenletes vastagságúak legyenek.
Helyezd a formázott tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és ujjaiddal készítsd el a jellegzetes hosszanti bemélyedéseket a tetejükön.
A bemélyedések nem csak dekoratívak, hanem segítenek a naan egyenletes átsülésében is.
Szórd meg a kenyereket szezámmaggal vagy feketeköménnyel.
A szezámmag vagy feketekömény nem csak ízt, hanem ropogós textúrát is ad a kenyérnek.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és süsd a naanokat 15-18 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
A magas hőfok biztosítja, hogy a naan gyorsan megsüljön és ropogós legyen. Figyeld a színt, és ha túl hamar barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd kissé hűlni, majd tálald önmagában vagy különféle mártogatósokkal.
A naan-e barbari frissen a legfinomabb. Kínáld joghurtos mártogatóssal, hummusszal vagy más kedvenc mártogatósoddal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.