A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz tönkreteszi az élesztőt.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta gyúrása időigényes, de megéri a fáradságot, mert a jól kidolgozott tészta lesz a legfinomabb.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tál olajozása megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon a tálra.
A csirkemellet apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon elkezdjük pirítani.
A csirkemellet ne pirítsuk túl, mert kiszáradhat.
Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a reszelt narancshéjat, a mézet és a frissen facsart narancslevet. Közepes lángon főzzük, amíg a csirke átsül és a szósz kissé besűrűsödik.
A narancshéjjal óvatosan bánjunk, csak a külső, színes részét reszeljük le, mert a fehér része keserű lehet.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon az asztalra.
A paradicsomszószt elkeverjük az oregánóval, majd vékonyan megkenjük vele a tészták felét, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne kenjük túl vastagon a paradicsomszószt, mert eláztathatja a tésztát.
A paradicsomos alapra rátesszük a reszelt mozzarellát, majd egyenletesen elosztjuk rajta a narancsos csirkés keveréket.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert nehéz lesz összehajtani a calzonét.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata nem csak esztétikus, de biztosítja a calzone szoros zárását.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojással való lekenés szép, fényes felületet biztosít a calzonénak.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a calzone színét.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon, és ne legyen túl forró.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.