Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Ez fontos lépés, hogy a tészta szépen megkeljen.
Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, az azt jelenti, hogy nem volt friss, vagy a tej túl meleg volt. Ebben az esetben kezdj újra friss élesztővel.
Keverd össze a lisztet, maradék cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a felfutott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd össze sima tésztává, amíg rugalmas, fényes állagot kapsz. Ez eltarthat 8-10 percig kézzel.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet. A lényeg, hogy rugalmas és könnyen kezelhető legyen.
Takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán keresztül, amíg duplájára nő. Tipp: ha lassan kel, tegyél egy meleg vizes tálat a sütő aljába, és keleszd ott.
A meleg vizes tál segít párás környezetet teremteni, ami kedvez a tészta kelésének. Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen túl forró.
Közben készítsd el a tölteléket: reszeld le a narancshéjat, és keverd össze a lereszelt marcipánnal, majd adj hozzá egy kevés friss narancslevet, hogy kenhető masszát kapj.
A marcipánt könnyebben tudod reszelni, ha előtte beteszed a hűtőbe.
Ha megkelt a tészta, oszd 10 egyforma részre. Nyújts minden részt hosszúkás csíkká, és kend meg a narancsos-marcipános töltelékkel. Tekerd fel, majd formázz belőle perecet. Fontos: a hajtás mindig legyen lefelé, így nem nyílik szét sütés közben.
A tölteléket ne kend túl vastagon, mert kifolyhat sütés közben.
Tedd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd újra 15 percig. E közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A második kelesztés segít, hogy a perecek még puhábbak legyenek.
Kend meg a perecek tetejét felvert tojással, majd süsd őket aranybarnára kb. 20-25 perc alatt. Tipp: ha aranyszínű fényt szeretnél, 5 perccel a vége előtt még egyszer kend meg őket.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a perecek megkenéséhez.
Hagyd kihűlni a pereceket rácson. Tálalás előtt megszórhatod porcukorral is, de önmagában is illatos és ízletes.
A pereceket tárolhatod légmentesen záródó dobozban, de a legjobb frissen fogyasztani.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.