Nigiri avokádóval aranybarnára sült hal szeletekkel, wasabival és szójaszósszal

Nigiri avokádóval

A nigiri egy tradicionális japán étel, amely egyszerű, de annál finomabb, ahol az alapot a friss hal és a rizs adja. Az avokádóval készült változat egy modern csavart hoz a klasszikus ételbe, és könnyen elkészíthető akár otthon is. A nigiri eredetileg a sushi kultúra részeként jelent meg, és azóta az egész világon népszerűvé vált. Az avokádó gazdag krémes textúrája és enyhe íze tökéletesen illik a halhoz, így egy könnyed, de ínycsiklandó ételt alkotnak.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
250 g Japán rizs
300 ml Víz
3 ek. Sushi ecet
1 ek. Cukor
0.5 tk.
1 db Avokádó
100 g Sushi hal (tetszés szerint: tonhal, lazac)
0.5 tk. Wasabi
0.5 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le hideg vízben, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat. Add hozzá 300 ml vizet, és főzd meg a rizst egy rizsfőzőben vagy lábasban, amíg teljesen megpuhul.

    A rizs öblítése segít abban, hogy a rizs jobban ragadjon, és ne legyen túl kemikáliás íze.

    2

    Amíg a rizs fő, készítsd el a sushi ecetet: keverd össze a sushi ecetet, cukrot és sót egy kis edényben, majd tedd fel alacsony hőfokon, hogy a cukor és só feloldódjon.

    Ne forrald az ecetet, csak melegítsd fel, hogy feloldódjanak benne az összetevők.

    3

    Amikor a rizs elkészült, hagyd kicsit hűlni, majd add hozzá a kész ecetkeveréket, és alaposan keverd el. A rizst óvatosan, hogy ne törjenek a szemek, de jól bele tudjon szívni minden ízt.

    Hagyjuk, hogy a rizs teljesen kihűljön, mielőtt felhasználjuk, mert melegen nehéz vele dolgozni.

    4

    Az avokádót vágd félbe, távolítsd el a magot, majd vékony szeletekre vágd fel. A sushi halat (pl. tonhalat vagy lazacot) szintén vékony szeletekre vágd.

    Az avokádót érdemes frissen vágni, hogy megőrízze az ízét és szép zöld színét.

    5

    A kezünkkel vagy egy kanál segítségével formálj kis gombócokat a rizsből, majd azokat enyhén megnyomva alakítsd ki a nigiri formát, ami egy kis téglalap alakú rizsdarabkát jelent.

    Ha a rizs ragad, nedvesítsd meg a kezed egy kis vízzel, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    6

    A kész nigiri rizs tetejére helyezd el az avokádó és a hal szeleteit. Egy kis wasabit is tehetsz a hal alá, ha szereted a pikáns ízeket.

    A wasabit csak kis mennyiségben használj, mert erős íze van, és könnyen elnyomhatja a hal és az avokádó friss ízét.

    7

    Tálald a kész nigirit egy kis wasabival és szójaszósszal, hogy ízesíteni tudd. Friss és ínycsiklandó étel, ami tökéletes választás egy könnyed vacsorához vagy étkezéshez.

    A szójaszósz ne legyen túl sós, hogy ne árnyékolja el a sushi többi ízét.