Nigiri ikurával, egy tál rizses sushi friss lazac ikrával díszítve

Nigiri ikurával

A nigiri sushi, különösen a lazac ikrával, Japán egyik legnépszerűbb étkezése. Az étel egyszerűségében rejlik a titka, hiszen az ízek a friss rizs, az édes ikra és az enyhe savanykás ecet kombinációját hozzák létre. A nigiri étkezés nemcsak a japán kultúrában, hanem világszerte ismert és kedvelt. A történet szerint a nigiri sushi a 19. századi Edo-ban (ma Tokyo) alakult ki, és hamarosan meghódította az egész világot. Az ikura, vagyis a lazac ikra, friss és gazdag ízét adja ennek az ételnek, és egy kis extrát visz a rizs egyszerű formájába.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Sushi rizs
250 ml Víz
2 ek. Sushi ecet
1 ek. Cukor
0.5 tk.
100 g Ikura (lazac ikra)
2 db Nori (szárított algalevél)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A sushi rizst öblítsd le hideg vízben, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat és a rizsszemek között lévő kemikáliákat. Ezután tedd a rizst egy lábasba, és öntsd rá a 250 ml vizet.

    A rizs öblítése elengedhetetlen, hogy a végeredmény finom és nem ragacsos legyen.

    2

    A rizst forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és takard le a lábast. Főzd 10-12 percig, amíg a víz felszívódik és a rizs megpuhul.

    Ha a rizs túlságosan száraz, egy kis extra vizet adhatunk hozzá a főzés közben.

    3

    Miután a rizs megfőtt, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek. Eközben készítsd el az ecetes fűszert: keverd össze a sushi ecetet, cukrot és sót egy tálban, majd öntsd a kész rizsre.

    A rizsnek langyosnak kell lennie, amikor hozzáadjuk az ecetes fűszert, hogy szépen beszívja az ízeket.

    4

    Amikor a rizs elkészült és összeértek az ízek, kézzel vagy egy kanál segítségével formálj kis, hosszúkás golyókat a rizsből. A golyóknak körülbelül 2-3 cm hosszúnak kell lenniük.

    A rizsgolyókat kézzel formázd, hogy ne legyenek túl szorosak, és könnyedén fel lehessen venni őket evőpálcikával.

    5

    Helyezz egy kis adag ikrát (ikura) a kész rizs tetejére. Ügyelj arra, hogy a rizs ne legyen túl ragacsos, mert akkor az ikra nem marad meg rajta.

    A lazac ikra friss és édes íze remekül illik a rizs enyhén savanykás ízéhez.

    6

    Tálald a nigirit frissen, egy-egy kis darab nori alá téve vagy a rizs alá, hogy a hagyományos megjelenésű nigiri sushi legyen belőle.

    A nori ad egy extra umami ízt, és esztétikai értéket is ad a tálalásnak.