Egy kis tálban keverd össze a meleg tejet, a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és az őrölt kardamomot.
A kardamom mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha nincs őrölt kardamom, használhatsz kardamommagot, amit mozsárban törsz össze.
Add hozzá a felvert tojást, az olvasztott vajat és az élesztős keveréket, majd gyúrd össze egy lágy tésztává.
A vaj ne legyen túl forró, mert az megfőzheti a tojást és az élesztőt.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1,5 órán át, amíg duplájára nő.
A tészta kelesztéséhez ideális hely a sütő, amit előzőleg rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Ügyelj, hogy ne legyen túl meleg!
Borítsd ki a tésztát enyhén lisztezett felületre, majd oszd három egyenlő részre.
A lisztezés megakadályozza, hogy a tészta leragadjon a felületre.
Sodord ki a részeket hosszú rudakká, majd fond össze őket, hogy egy fonott cipót kapj.
A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a cipó egyenletesen süljön meg.
Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés segít, hogy a cipó még könnyebb és levegősebb legyen.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kend meg a tésztát felvert tojással, hogy szép fényes legyen sütés után.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a kenéshez.
Süsd a kenyeret 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.
Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve tálald.
A rács biztosítja, hogy a kenyér alja is szellőzzön, így nem lesz vizes.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.