A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.
A burgonyát héjában is megfőzhetjük, mert úgy kevésbé szívja meg magát vízzel, de utána meg kell pucolni még melegen.
Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
A burgonyát alaposan le kell szűrni, hogy ne legyen túl nedves a tészta. A kihűtés azért fontos, mert a meleg burgonya több lisztet igényelne.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától. Fokozatosan adagoljuk a lisztet, amíg a tészta össze nem áll, de ne legyen kemény. A tojássárgája selymesebbé teszi a tésztát.
A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.
A villával való mintázás nem csak szép, hanem segít a szósz megtapadásában is. Lisztezett felületen dolgozzunk, hogy ne ragadjon a tészta.
Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.
A gnocchi akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére. Ne főzzük túl, mert széteshet.
Az oregánót aprítsd fel. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az aprított oregánót és pirítsd 1-2 percig, hogy az olaj átvegye az ízt.
A friss oregánó intenzívebb ízt ad, de szárított is használható. Vigyázzunk, hogy az oregánó ne égjen meg.
Add hozzá a kifőtt gnocchikat a serpenyőbe és pirítsd 5-7 percig, amíg a gnocchi enyhén megpirul és ropogós lesz.
A pirítás során a gnocchi kívül ropogós, belül puha lesz. Ne kevergessük túl sokat, hogy ne törjön össze.
Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel és frissen őrölt fekete borssal.
A petrezselyem és a bors frissességet és pikáns ízt ad az ételnek. Parmezán sajttal is megszórhatjuk.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.