Szitáld át a lisztet egy nagy tálba. Adj hozzá sót, majd üsd bele a tojást. Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, miközben kevered. Amikor már egy masszív tésztát kapsz, tedd lisztezett felületre, és gyúrd kb. 10 percig, amíg sima, rugalmas lesz. TIPP: A tészta akkor jó, ha nem ragad a kézhez, de nem is túl kemény.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig. Ez alatt könnyebben formázhatóvá válik, és nem szakad majd nyújtáskor.
A pihentetés alatt a tészta gluténszerkezete ellazul, így könnyebb lesz vele dolgozni.
A töltelékhez keverd össze a darált sertés- és marhahúst. Reszeld le vagy aprítsd nagyon finomra a hagymát, majd add a húshoz. Sózd, borsozd, és alaposan dolgozd össze, amíg egyneművé válik. TIPP: Ha van időd, hagyd a hűtőben állni 10-15 percet, így jobban összeérnek az ízek.
A töltelékbe tehetsz egy kevés zúzott jeget vagy nagyon hideg vizet, hogy szaftosabb legyen.
Nyújtsd ki a pihentetett tésztát kb. 2 mm vastagságúra. Egy pohárral szaggass belőle köröket. Minden kör közepére tegyél egy teáskanálnyi tölteléket.
A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a pelmenik egyformák legyenek.
Hajtsd félbe a tésztakört, és nyomd össze a széleit, majd hajtsd össze a két csücsköt, és nyomd őket egymáshoz, így lesz meg a pelmeni formája. TIPP: Ha a tészta nem tapad rendesen, vizezd be az ujjad, és húzd körbe a széleit.
A széleket alaposan nyomd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki főzés közben.
Forralj fel bő vizet egy nagy fazékban, sózd meg enyhén. A pelmeniket adagokban főzd meg, kb. 5-6 percig, amíg felúsznak a víz tetejére. Ezután még 1-2 percig főzd, hogy biztosan átfőjön a töltelék is.
A vízbe tehetsz egy babérlevelet vagy néhány szem borsot a még ízletesebb főzőléért.
Szűrőkanállal szedd ki a pelmeniket, és tálald melegen egy kevés tejföllel. TIPP: Szórd meg frissen őrölt fekete borssal a még karakteresebb ízért.
A pelmeniket tálalhatod olvasztott vajjal, ecettel vagy mustárral is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.