Oshizushi lazaccal, préselt rétegezett sushi rizs és friss lazac szeletekkel

Oshizushi lazaccal

Az oshizushi, vagyis préselt sushi, Japán Kansai régiójából származik, ahol az Edo-korszakban (1603–1868) kezdték el készíteni. Eredetileg faformában nyomták össze a halat és a rizst, hogy könnyebben tárolható legyen. Ez a technika a modern japán konyhában újra népszerűvé vált. A friss lazac színének és formájának precíz elrendezése esztétikai élményt is nyújt – szinte műalkotás minden szelet. Ahogy a rétegek összeérnek, az ízek tökéletes harmóniát alkotnak. A technikai titok az egyenletes nyomás és a tökéletes rizs elkészítése. Ha nincs oshizushi formád, egy kisebb doboz és folpack is tökéletesen megfelel. Remek választás vendégvárónak, ünnepi fogásnak vagy különleges vacsorának.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sushi rizs
360 ml Víz
4 ek. Rizsecet
2 ek. Cukor
1 tk.
200 g Friss lazac (sushi minőségű)
1 db Nori lap
1 tk. Wasabi (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sushi rizst alaposan mosd át hideg víz alatt többször, míg a víz tiszta nem lesz. Ezután főzd meg 360 ml vízben, majd fedd le, és hagyd pihenni 10 percet.

    A rizs mosása segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így nem lesz túlságosan ragacsos.

    2

    Keverd össze a rizsecetet, cukrot és sót, majd óvatosan forgasd bele a meleg rizsbe. Hagyd langyosra hűlni lefedve.

    Ne keverd túl erősen a rizst, inkább fakanállal vágó mozdulatokkal dolgozz, hogy ne törjön szét.

    3

    A lazacot szeleteld vékony csíkokra. Egy formába (pl. oshizushi prés vagy egy tiszta műanyag doboz) helyezz folpackot, majd rakd le a lazac csíkokat az aljára.

    A halat kissé átlósan helyezd el, hogy szép mintát alkosson a tetején, amikor megfordítod.

    4

    A halrétegre helyezz egy réteg rizst, nyomkodd le, majd tedd rá a nori lapot, vágva, hogy pontosan illeszkedjen. Újabb rizsréteget is tehetsz rá, ha magasabb formát szeretnél.

    Használj egy kisebb tál vagy a forma teteje segítségével enyhén nyomást gyakorolva formázd meg az oshizushit.

    5

    Hagyd állni 10-15 percig, majd borítsd ki a formából, és szeleteld éles, vizes késsel egyenlő darabokra.

    A késpengét minden vágás előtt öblítsd le hideg vízben, hogy szép, tiszta vágást kapj.