Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A habosodás azt jelzi, hogy az élesztő aktív.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a cukor és a só egyenletesen eloszoljon a lisztben.
Add hozzá az élesztős tejet, a felvert tojást és az olvasztott vajat, majd keverd össze, és gyúrd lágy, rugalmas tésztává.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz, kb. 8-10 percig. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál. A lényeg, hogy ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt.
Oszd a megkelt tésztát 12 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.
A pontosabb méréshez használhatsz konyhai mérleget, hogy minden golyó egyforma legyen.
Hemergesd meg a golyókat zsemlemorzsában, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kis távolságra.
A zsemlemorzsa ropogós kérget ad a kenyérnek. Használhatsz finom vagy durva zsemlemorzsát is, ízlés szerint.
Takard le és hagyd pihenni még 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Ez a második kelesztés segít, hogy a kenyerek még könnyebbek és puhábbak legyenek. Ne hagyd túlkelni, mert akkor összeeshetnek sütés közben.
Süsd a pandesalokat 15-18 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a kenyerekre. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.
Hagyd kissé hűlni, majd tálald vajjal, sajttal vagy lekvárral.
A pandesal a legfinomabb frissen, de másnap is fogyasztható. Melegítsd meg egy kicsit, hogy újra puha legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.