Pastel tutup sajttal és burgonyával – aranybarnára sült indonéz rakott csirkés-zöldséges étel tálalva

Pastel Tutup sajttal és burgonyával

A Pastel Tutup Indonézia válasza a nyugati rakott ételekre – a holland gyarmati hatások eredményeként vált népszerűvé a 20. század elején. Az eredeti pastel sült tészta batyu, a „tutup” (azaz fedett) változat viszont sütőben sült, burgonyapürével fedett étel, ami praktikusabb és bőségesebb. Az indonéz háziasszonyok gyakran készítik ünnepi alkalmakra vagy vendégvárónak. Technikai tanács: A jól ízesített csirkés töltelék és a sima, vajas burgonyapüré együtt adja meg az étel karakterét – a tetejére pirult sajt pedig ropogós kontrasztot kínál. Ahogy sülés közben a vaj és sajt illata betölti a konyhát, az ember szinte már az ízét is érzi. Ez az étel ideális hétvégi családi ebédre vagy akár másnap ebédre újramelegítve is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Csirkemell (főzve, aprítva)
500 g Burgonya
2 db Sárgarépa
100 g Zöldborsó (fagyasztott)
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
100 g Reszelt sajt
100 ml Tej
40 g Vaj
0.25 tk. Szerecsendió (őrölt)
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors
2 ek. Növényi olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, vágd kockákra, főzd sós vízben puhára, majd szűrd le és törd össze. Keverd hozzá a vajat, tejet, sót, borsot és egy csipet szerecsendiót.

    A burgonyát még forrón törd össze, így lesz igazán krémes a püré.

    2

    Egy serpenyőben hevíts olajat, pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Add hozzá a kockára vágott sárgarépát, zöldborsót, és párold puhára.

    A zöldségeket ne főzd túl, hogy ne veszítsék el a színüket és textúrájukat.

    3

    Add hozzá az előfőzött, aprított csirkét, sózd, borsozd ízlés szerint. Párold össze a tölteléket további 3–4 percig, majd vedd le a tűzről.

    Ha szeretnéd szaftosabbra, adj hozzá kevés tejet vagy csirkealaplevet.

    4

    Egy kivajazott hőálló tál aljába simítsd el a csirkés-zöldséges keveréket. Borítsd rá a burgonyapürét, és simítsd el a tetejét egy kanál hátával.

    A simább felület érdekében meleg vízbe mártott kanállal dolgozz.

    5

    Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, majd süsd előmelegített 180°C-os sütőben 20–25 percig, amíg a sajt aranybarnára sül.

    Ha ropogósabb kérget szeretnél, az utolsó 3 percben kapcsold be a grillfunkciót.

    6

    Hagyd állni 5–10 percet szeletelés előtt, majd tálald friss salátával vagy önmagában melegen.

    Másnap is finom – könnyen melegíthető sütőben vagy serpenyőben fedő alatt.