Pizza ai Porcini friss vargányával és mozzarella sajttal

Pizza ai Porcini

A Pizza ai Porcini egy klasszikus olasz gombás pizza, amelyet különösen Észak-Olaszországban kedvelnek. A vargánya intenzív, diós ízével tökéletesen kiegészíti a ropogós tésztát és az olvadt mozzarellát. A házi pizzakészítés egyik titka a jó minőségű gomba és az alapos előkészítés. Egy őszi estén, amikor a levegő friss és hűvös, egy szelet forró Pizza ai Porcini tökéletes választás lehet. Ha még intenzívebb ízélményt szeretnél, használj frissen szedett erdei gombát!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
30 ml Olívaolaj
150 g Vargánya gomba
200 g Mozzarella sajt
100 ml Tejföl
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss petrezselyem
1 tk. Friss kakukkfű

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert a túl meleg víz elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a kelést. A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát.

    3

    Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A tál kiolajozása megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon. A meleg hely elősegíti a kelést. Használhatsz langyos sütőt (kb. 30°C) vagy radiátor közelét.

    4

    Amíg a tészta kel, tisztítsd meg a vargányát egy ecsettel vagy papírtörlővel, majd szeleteld fel. Aprítsd fel a fokhagymát és a friss fűszernövényeket.

    A vargányát ne mosd meg, mert megszívja magát vízzel. Csak óvatosan tisztítsd meg a szennyeződésektől.

    5

    Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a vargányát közepes lángon 5 percig. Adj hozzá fokhagymát, petrezselymet és kakukkfüvet, majd pirítsd további 2 percig.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert a gomba párolódni fog ahelyett, hogy pirulna. Ha sok gombát használsz, pirítsd több részletben.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos a ropogós pizza eléréséhez. A tésztát könnyebb nyújtani, ha pihenteted pár percig.

    7

    Kend meg a tésztát vékonyan tejföllel, majd oszd el rajta a mozzarella sajtot és a pirított vargányát egyenletesen.

    A tejföl helyett használhatsz pizzaszószt vagy paradicsompürét is. A mozzarella sajtot érdemes lecsepegtetni, hogy ne áztassa el a tésztát.

    8

    Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat. Figyeld a pizzát, és vedd ki, ha a sajt megolvadt és a tészta aranybarna.

    9

    Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd szórd meg friss petrezselyemmel és tálald melegen.

    A friss petrezselyem feldobja a pizza ízét és látványát. Egy kevés olívaolajjal is meglocsolhatod.