A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz ideális az élesztő aktiválásához.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
Ha a tészta nagyon ragad, olajozd be a kezed, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat kend ki olajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz.
A póréhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. A főtt sonkát apró kockákra vágjuk.
A hozzávalókat vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megpároljuk a póréhagymát és a fokhagymát, amíg puha lesz, majd hozzáadjuk a sonkát és pár percig együtt pirítjuk.
A póréhagymát addig párold, amíg üveges nem lesz, ne barnítsd meg.
A füstölt sajtot és a mozzarellát lereszeljük, majd összekeverjük a tejföllel, az oregánóval és a fekete borssal.
Használhatsz másféle sajtokat is ízlés szerint.
A megpárolt póréhagymát, fokhagymát és sonkát a tejfölös-sajtos keverékhez adjuk, majd alaposan összedolgozzuk, hogy krémes, ízletes tölteléket kapjunk.
A tölteléket hagyd kihűlni, mielőtt a tésztára teszed.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a töltelék átszívhatja.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a calzone szétnyílhat sütés közben.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa segítségével ne csak lenyomkodd, hanem vágd is be a tésztát, ez még jobban összetapasztja a széleket.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett tejjel is lekenheted, de a tojás szebb színt ad.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütő típusától, figyelj a calzonékra, hogy ne égjenek meg.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kissé megdermedjen, és ne folyjon szét vágáskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.