A marhahúst kockázd fel közepes méretű darabokra. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd finomra.
A húst egyenletes kockákra vágd, hogy egyenletesen süljön át.
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát, majd keverd bele a pirospaprikát.
A hagymát alacsony lángon párold, nehogy megégjen. A pirospaprikát vedd le a tűzről, és gyorsan keverd el, mert könnyen megkeseredik.
Tedd bele a marhahúst, és pirítsd fehéredésig. Sózd, borsozd, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Alacsony lángon főzd 1,5-2 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul.
A húst addig pirítsd, amíg minden oldala kifehéredik. A főzés során időnként ellenőrizd a víz mennyiségét, és pótold, ha szükséges. A hús akkor jó, ha villával könnyen szétválasztható.
Amíg a pörkölt fő, készítsd el a galuskát: egy tálban keverd össze a lisztet, a tojásokat és egy csipet sót. Adj hozzá annyi vizet, hogy lágy, de nem folyós tésztát kapj.
A tésztát ne keverd túl, mert akkor kemény lesz a galuska. A tészta állaga akkor jó, ha lassan folyik le a kanálról.
Forralj fel egy nagy lábas sós vizet, majd szaggasd bele a tésztát nokedliszaggatóval vagy kanállal. Amikor a galuskák feljönnek a víz felszínére, szűrd le és öblítsd le hideg vízzel.
A galuskákat ne főzd túl, mert akkor szétesnek. Az öblítés azért fontos, hogy ne ragadjanak össze.
A juhtúrót keverd össze a tejföllel, majd forgasd bele a galuskát, hogy selymes állagot kapjon.
A juhtúró helyett használhatsz tehéntúrót is, ha nem szereted a juhtúró ízét. A tejföllel keverd krémesre a túrót, mielőtt a galuskát hozzáadnád.
Az uborkasalátához a kovászos uborkát vékony szeletekre vágd, majd keverd össze az ecettel, cukorral és apróra vágott kaporral. Hűtsd be tálalásig.
A salátát legalább 30 perccel tálalás előtt készítsd el, hogy az ízek összeérjenek. Ha nincs kovászos uborkád, használhatsz ecetes uborkát is.
Tálald a pörköltet a juhtúrós galuskával, és kínálj mellé friss uborkasalátát.
A pörköltet tálalás előtt pihentesd 10-15 percig, hogy az ízek jobban összeérjenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.