Prebiotikus vegán céklás sütemény szeletekre vágva, bogyós gyümölcsökkel díszítve

Prebiotikus vegán céklás sütemény

Történeti háttér: A céklát évszázadok óta használják a világ számos konyhájában, különösen Kelet-Európában és a Földközi-tenger térségében, ahol nemcsak salátákban, hanem süteményekben is gyakran előfordul. A céklás sütemények újrafelfedezése a 21. század egészségtudatos hullámához kapcsolódik, különösen a vegán és prebiotikus étrendet követők körében. Érzelmi felvezetés: Ahogy a cékla sütés közben karamellizálódik, földes-édes illata belengi az egész konyhát, melegséget és otthonosságot teremtve. Technikai tanács: A céklát mindig jól főzd meg vagy süsd puhára, mielőtt a süteménybe kerül – így lesz igazán selymes az állaga. Ha túl nyers, rontja az édesség harmóniáját. Felhasználói élmény: Ez a sütemény tökéletes választás egészséges tízóraira, uzsonnára vagy akár ünnepi alkalmakra is. Bogyós gyümölcsökkel tálalva még ünnepibbé varázsolható. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, reszelt narancshéjjal is gazdagíthatod a tésztát.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Cékla (főtt, reszelt)
200 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g Zabpehelyliszt
150 g Növényi joghurt (cukormentes)
100 ml Almalé (100%)
60 ml Kókuszolaj (olvasztott)
100 g Datolya (magozott, áztatott)
1 ek. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát főzd puhára, majd reszeld le finom lyukú reszelőn. A datolyát forró vízbe áztasd 10 percre, majd szűrd le és turmixold pépesre egy kevés almalével.

    A cékla főzővizét ne használd fel, mert túl földes ízt adhat – inkább friss almalével dolgozz a természetes édesítés érdekében.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a kétféle lisztet, sütőport, fahéjat és a csipet sót. Ez képezi az alap száraz keveréket.

    Szitáld át a lisztet, hogy könnyebb legyen a sütemény állaga, és ne legyenek benne csomók.

    3

    Add a száraz keverékhez a lereszelt céklát, a növényi joghurtot, a turmixolt datolyát, az almalét és az olvasztott kókuszolajat. Keverd alaposan össze fakanállal vagy kézi mixerrel, míg sima tésztát kapsz.

    Ha túl sűrű a tészta, egy kevés almalével lazíthatod. A cél egy sűrű, de jól formálható állag.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy közepes méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, és öntsd bele a tésztát, majd simítsd el a tetejét egy spatulával.

    A tészta elsimításához egy nedves kanál hátát is használhatod, így nem tapad rá.

    5

    Süsd 35–40 percig, vagy amíg a teteje enyhén megkeményedik és tűpróbánál már nem ragad. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

    Tűpróbához használj hurkapálcát – ha tisztán jön ki, a sütemény elkészült.

    6

    Miután kihűlt, vágd fel kockákra vagy szeletekre. Tálalhatod friss bogyós gyümölcsökkel a tetején, de ne használj hozzá gyümölcslevelet vagy levelet!

    Tálalás előtt 1 órával hűtőbe téve még jobban összeérnek az ízek, különösen a cékla és a fahéj.