Egy tiszta üvegbe öntsd bele az 1 liter pasztörizálatlan tejet. Győződj meg róla, hogy az edény steril és szobahőmérsékletű.
A kefirgombák érzékenyek a szennyeződésekre – használj mindig tiszta eszközöket!
Add hozzá a kefirgombát a tejhez, majd fedd le egy gézlappal vagy tiszta ruhával, és rögzítsd gumival. Hagyd állni szobahőmérsékleten (22–24°C) 24–36 órán keresztül, míg be nem sűrűsödik.
Ne használj szoros fedőt – az erjedéshez oxigénre van szükség!
Miután a kefir megérett, egy szűrő segítségével válaszd le a kefirgombákat. Az így kapott probiotikus kefirt tedd egy tiszta üvegbe vagy palackba.
A kefirgombákat azonnal visszateheted újabb adag tejbe – így folytatható a fermentáció!
A fekete áfonyát mosd meg alaposan, majd egy turmixgépben pürésítsd. Add hozzá a mézet, majd keverd össze a már kész kefirrel.
Ha selymesebb állagot szeretnél, szűrd le az áfonyapürét, mielőtt a kefirhez kevered.
Az ízesített kefirt töltsd vissza egy palackba vagy fedeles üvegbe, majd hűtsd le 2–3 órára, mielőtt fogyasztanád. Az ízek ennyi idő alatt összeérnek.
A hideg érlelés fokozza az ízhatást és enyhíti az esetleges savasságot!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.