Probiotikus fekete áfonya kefir pohárban, halványlila árnyalatú, gyümölcsös ital

Probiotikus Fekete áfonya kefir

A kefir évszázadok óta ismert fermentált tejital, amely eredetileg a Kaukázus vidékéről származik. A pasztörizálatlan tej és a kefirgombák természetes erjedéséből egy probiotikumokban gazdag ital születik. A fekete áfonyával kombinálva egy különleges, antioxidánsokban is bővelkedő változatot kapunk, amely egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás hívei között. Technikai tipp: a kefirgombák újrahasználhatók, így akár heti rendszerességgel is készíthető friss ital. A gyümölcs hozzáadásával nemcsak ízletesebbé, de élénkebb színűvé is válik az ital. A konyha megtelik friss, enyhén savanykás illattal, miközben a fekete áfonya selymes lila árnyalata keveredik a kefir fehérségével. Ez az ital kiváló választás reggeli mellé, délutáni felfrissüléshez vagy sportolás után, természetes módon támogatva az emésztést és az immunrendszert.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 l Pasztörizálatlan tej
3 ek. Kefirgomba (kefir szemcsék)
150 g Fekete áfonya
1 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tiszta üvegbe öntsd bele az 1 liter pasztörizálatlan tejet. Győződj meg róla, hogy az edény steril és szobahőmérsékletű.

    A kefirgombák érzékenyek a szennyeződésekre – használj mindig tiszta eszközöket!

    2

    Add hozzá a kefirgombát a tejhez, majd fedd le egy gézlappal vagy tiszta ruhával, és rögzítsd gumival. Hagyd állni szobahőmérsékleten (22–24°C) 24–36 órán keresztül, míg be nem sűrűsödik.

    Ne használj szoros fedőt – az erjedéshez oxigénre van szükség!

    3

    Miután a kefir megérett, egy szűrő segítségével válaszd le a kefirgombákat. Az így kapott probiotikus kefirt tedd egy tiszta üvegbe vagy palackba.

    A kefirgombákat azonnal visszateheted újabb adag tejbe – így folytatható a fermentáció!

    4

    A fekete áfonyát mosd meg alaposan, majd egy turmixgépben pürésítsd. Add hozzá a mézet, majd keverd össze a már kész kefirrel.

    Ha selymesebb állagot szeretnél, szűrd le az áfonyapürét, mielőtt a kefirhez kevered.

    5

    Az ízesített kefirt töltsd vissza egy palackba vagy fedeles üvegbe, majd hűtsd le 2–3 órára, mielőtt fogyasztanád. Az ízek ennyi idő alatt összeérnek.

    A hideg érlelés fokozza az ízhatást és enyhíti az esetleges savasságot!